18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Do 2040. biće više od 600 miliona obolelih od dijabetesa

 

 

Četrnaestog novembra obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom Preventivni centar Doma zdravlja organizovaće akciju za osobe koji imaju faktore rizika za šećernu bolest, ali i za dijabetičare.

Prema najnovijim procenama Međunarodne dijabetes federacije svaka jedanaesta osoba u svetu boluje od dijabetesa ili približno 415 miliona ljudi. Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine će se povećati više od 50 odsto i iznosiće više od 600 miliona. U Prventivnom centru Doma zdravlja 14. novembra biće rađeni i dodatni testovi za utvrđivanje nivoa šećera u krvi.

  • Tog dana će pacijentima koji dođu raditi vađenje krvi našte odnosno pre jela a zatim i posle jela nakon jednog sata. Zato je važno da oni koji dođu ponesu kiflu i jogurt da pojedu posle vađenja krvi. Takođe je najavljeno i tromesečnoi prosek šećera u krvi sa vađenjem krvi iz vene.

Pacijenti koji imaju povišen nivo šećera u krvi, ali nemju terapiju kao i dijabetičari pregled  za Preventivni  centar mogu da zakažu kod izabranog lekara ali i u samom centru.

  • Mogu da pozovu direktno Preventivni centar 313-349 i zakazati vađenje krvi za 14 novembar. Planirano je da bude i predavanje na temu šećerne bolesti.

Jedinstvena prilika je da 14 novembra u Preventivnom centru Doma zdravlja pacijenti koji imaju sumnju na dijabetes i dijabetčari provere svoje zdravlje.

Related posts

„Susret gajdaša“ u Kačarevu

Bojana Kecic

Predsednik Vučić u Beškoj: Hvala ruskim prijateljima! Pre kraja godine će posao biti završen

Nikola Toadjer

Radovi na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija