26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

UBEDLJIVA PODRŠKA PREDSEDNIKU VUČIĆU: Dve trećine građana Srbije veruje da ga na predstojećim izborima NIKO NE MOŽE UGROZITI!

Građani Srbije veruju “u bolje sutra”, čak dve trećine njih, a isto toliko njih, da bi Aleksandar Vučić na sledećim parlamentarnim izborima odneo pobedu, a tek jedan odsto da bi pobednik bila opozicija, pokazalo je istraživanje “Demostata” koje je danas predstavljeno javnosti.

Samo 13 od 100 ispitanika tvrdi da im je u ovom momentu dobro, a 87 od 100 ima neku primedbu – pri čemu čak 65 odsto građana misli da će uskoro biti bolje, a jedna petina, 22 odsto je potpuno pesimistična i tvrdi kako “nama može da bude samo gore nego što je sada”.

– To je zaista jedan optimističan nalaz koji govori o optimizmu građana Srbije – ocenjuje glavni istrazivač Demostata, Srećko Mihailović.

Sve u svemu, navodi Mihailović, vidi se da dominira nada ka nekom životu, što je dobra osnova za mnogo šta, uključujući i za poziciju postojeće vlasti, “iz čega se vidi da je ona uspela da građanima ulije nadu u boljitak”.

Dva od tri ispitanika, 65 odsto, vidi se iz istraživanja, smatra da će na sledećim parlamentarnim izborima pobediti Vučić i SNS, “što ne znači da su svi oni koji to misle za vladajuću partiju”, komentar je Mihailovića. 

Naime, ispitanici su odgovarali na pitanje “ko može da ugrozi pobedu Vučića i naprednjaka na sledećim parlamentarnim izborima” a odgovori pokazuju, dodaje on, da građani ne vide neku partijsku organizaciju i grupaciju koja može da ugrozi Vučića.

Naime, istraživanje pokazuje da opozicioni Savez za Srbiju (SZS) i Građanski blok 381 Saše Jankovića pominje tek svaki stoti ispitanik, što znači da u pobedu opozicije na potencijalnim prevremenim parlamentarnim izborima veruje tek jedan odsto ispitanika.

Na pitanje da li treba razgovarati ili “zamrznuti” problem Kosova dok ne dođe bolje vreme, građani su u ogromnom procentu opredeljeni za pregovore, čak 79 odsto smatra da je bolje razgovarati, nasuprot 12 procenata onih koji su za “zamrznuti konflikt”.

U istraživanju se, kada je reč o rešenju kosovskog problema, 61 odsto ispitanika izjasnilo da nije za razmenu teritorija – Sever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Sličan stav građani imaju i kada je u pitanju priznanje Kosova u zamenu za priključenje Republike Srpske Srbiji, pa je tako 66 procenata ispitanih kazalo da se ne slaže sa idejom priznanja nezavisnosti Kosova, a da hipotetički Republika Srpska postane deo Srbije.

A čak 76 procenata je protiv priznanja kosovske nezavisnosti u zamenu za ulazak u EU, dok samo osam posto ispitanika podržava tu ideju.

– To pokazuje konfuziju ovog slučaja, jer građani Srbije, IAKO SU SKLONI PREGOVORIMA, nisu spremni da podnesu žrtve za Kosovo, i svi odgovori kažu da nema zamene preševske doline za sever, ništa suštinski da se promeni. To je prilično tvrda pozicija – rekao je Zoran Panović, programski direktor Demostata.

Istraživanje Demostata u formi telefonske ankete sprovedeno je od 8. do 17. oktobra 2018. godine na uzorku od 1200 punoletnih građana Srbije.

Related posts

ZZJZ predstavio rezultate ispitivanje obrazovnih ustanova

Jasmina Petkovic

Portreti Ivana Vojnova iz Crepaje

Bojana Kecic

Borković potvrdio učešće na 53. Srbija reliju

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija