17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Dan Zavoda za javno zdravlje: Prevencija i skrining kolorektalnog karcinoma

Zaposleni u  Zavodu za javno zdravlje obeležili su svoj dan slognom „U susret stogodišnjici organizovane preventivne zdravstvene zaštite u Pančevu“. U Maloj sali Gradske uprave govorilo se o ranoj dijagnostici raka debelog creva. Pored domaćina, govorili su lekari iz Doma zdravlja i Opšte bolnice.

Organizovane preventivne aktivnosti u Srbiji počele su davne 1919. Cilj je uvek isti: sprečiti širenje zaraznih bolesti, obezbediti ispravnu vodu za piće, zdravu hranu, edukatovati ljude kako da zaštite svoje zdravlje.

– Danas Zavod ima sličnu delatnost, samo što  je to podignuto na viši nivo pa se bavimo bolestima koje su dominantne. Sada su masovne nezarazne bolesti. Današnji skup smo posvetili skriningu karcinoma debelog creva kao jednoj od mogućnosti ranog otkrivanja bolesti od koje danas umiru naši građani – izjavila je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Pančevački Dom zdravlja od 2013. godine učestvuje u Nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka debelog creva.

– Za dan Zavoda za javno zdravlje govorimo o našim petogodišnjim rezultatima i za pet godina smo otkrili 33 karcinoma i 200 promena tipa polipa, koje se vide prilikom kolonoskopskog pregleda koji su odmah i otklonjeni – dr Tanja Aleksić, načelnica Opšte medicine.

U Zavodu za javno zdravlje bave se i edukativnom prevencijom, edukacijom mladih u borbi protiv narkomanije, edukacijom stanovništva o zdravim stilovima života, kao i brigom o životnoj sredini.

Related posts

Stefanović u Pančevu: Isporučena 93 vozila vatrogasno-spasilačkim jedinicama

Nikoleta Dragaš

Spas od tropskih vrućina na pančevačkom otvorenom bazenu

Ivana Bogdanovski

Saobraćajna nezgoda u centru grada

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija