22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Promena vremena loš saveznik hroničnim bolesnicima

Visoke temperature za ovo doba godine uticale su na  razvoj virusnih infekcija  kao  i  pogoršanje osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika. Poslednjih dana u Zdravstvenoj stanici „Donji grad“ najveći broj pacijenta tražio pomoć  lekara zbog visokih temperatura  a hronični pacijenti zbog povišenog pritiska , gušenja i reumatskih tegoba.

Toplo vreme  praćene visokim temperaturama , krajem oktobra  većina osoba nije u stanju da se prilagodi. Posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.Međutim visoke tempetrure pogoduju razvoju virusnih infekcija a hronični bolesnici su potražili pomoć lekara.

-Ja bih pacijente koji su dolazili podelila u dve grupe jedni koji se javljaju zbog naleta virusa i odgovor organizma na nalet virusa kroz klasičnu sliku .Druga grupa pacijenta spada u hronične bolesnike i oni dolaze zbog pogoršanje hronične bolesti.Pacijenti sa kliničkom slikom viroze kijavica, grebanje u grlu , suv kašalj , blago povišene temperature  i ti pacijenti imaju odgovor imuniteta na ove visoke temperature za ovo doba godine i sve što ove temperature nose.Na udaru su takođe srčani bolesnici , asmatičari reumatski i psihijatrijski bolesnici – rekla je dr Mila Škurtić, ambulanta Donji grad

Tegobe poslednjih dana imali su i pacijenti koji imaju probleme sa gastritisom odnosno čirem na želucu ili dvanastopalačnom crevu  zbog pogoršanja  bolesti potražili su pomoć izabranog lekara neki su upućivani i na dodatne preglede kod lekara specijaliste.

Related posts

Dimničarstvo generacijama zanat porodice Maran

Jasmina Petkovic

Crkveni odbor Sefkerin: “Urađen zid na Parohijskom domu”

Jelena Obradović

Radovanović: Hvala što ste verovali u mene, idem dalje

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija