9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Promena vremena loš saveznik hroničnim bolesnicima

Visoke temperature za ovo doba godine uticale su na  razvoj virusnih infekcija  kao  i  pogoršanje osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika. Poslednjih dana u Zdravstvenoj stanici „Donji grad“ najveći broj pacijenta tražio pomoć  lekara zbog visokih temperatura  a hronični pacijenti zbog povišenog pritiska , gušenja i reumatskih tegoba.

Toplo vreme  praćene visokim temperaturama , krajem oktobra  većina osoba nije u stanju da se prilagodi. Posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.Međutim visoke tempetrure pogoduju razvoju virusnih infekcija a hronični bolesnici su potražili pomoć lekara.

-Ja bih pacijente koji su dolazili podelila u dve grupe jedni koji se javljaju zbog naleta virusa i odgovor organizma na nalet virusa kroz klasičnu sliku .Druga grupa pacijenta spada u hronične bolesnike i oni dolaze zbog pogoršanje hronične bolesti.Pacijenti sa kliničkom slikom viroze kijavica, grebanje u grlu , suv kašalj , blago povišene temperature  i ti pacijenti imaju odgovor imuniteta na ove visoke temperature za ovo doba godine i sve što ove temperature nose.Na udaru su takođe srčani bolesnici , asmatičari reumatski i psihijatrijski bolesnici – rekla je dr Mila Škurtić, ambulanta Donji grad

Tegobe poslednjih dana imali su i pacijenti koji imaju probleme sa gastritisom odnosno čirem na želucu ili dvanastopalačnom crevu  zbog pogoršanja  bolesti potražili su pomoć izabranog lekara neki su upućivani i na dodatne preglede kod lekara specijaliste.

Related posts

Od 1. do 7. aprila pojačana kontrola brzine kretanja vozila

Jasmina Petkovic

Priveden zbog teških krađa

Mica Milakov

“Prolećni dan” okupio udruženja iz cele Srbije

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija