28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Dan vojske Rumunije obeležen i u Beogradu

Dan Vojske Rumunije proslavljen je 25.oktobra. Ovom prilikom podignuta je nacionalna zastava u sedištima vojnih institucija, Velika garda stajala je na rečnim i pomorskim brodovima i organizovane su vojne ceremonije, kao i komemorativne aktivnosti u svim garnizonima u zemlji i državama u kojima Rumunija ima akreditovane atašee odbrane. Dan Vojske Rumunije bio je obeležen je i u Vili Jelena u Beogradu u organizaciji Ambasade Rumunije u Republici Srbiji.

 

Dan Vojske Rumunije uspostavljen je Dekretom od 1.oktobra 1959.godine. Datum 25.oktobar 1944. predstavlja potpuno oslobađanje nacionalne teritorije od  fašističke okupacije, koje je dobijeno herojskom borbom preko 525.000 vojnika. Oslobađanje severoistočnog dela Transilvanije nije značilo i završetak bitke koju je vodila rumunska vojska koja je nastavila antifašistički rat za oslobođenje Mađarske, Čehoslovačke i Austrije. Ovaj bitan datum obeležen je i u Beogradu. Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Beogradu rekla je da Vojska Rumunije učestvuje u raznim međunarodnim mirovnim i humanitarnim misijama, kao i u borbi protiv terorizma

 – Već treću godnu za redom sa domaćin ovog prijema povodom obeležavanja dana vojske Rumunije. Ove godine ovaj datum nama mnogo znači, jer se ove godine obeležava stogodišnjica velikog ujedinjenja. Tačnije 1. decembra 1918. godine provincija Transilvanija, ranije u sastavu Mađarske, odnosno Austro-Ugarske, ujedinila se sa Rumunijom. U sastav Rumunije ušao je i rumunski deo Banata i još neke pokrajine – rekla je Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Beogradu.

. Prva borbena akcija Vojske Rumunije van državnih granica i posle revolucije iz 1989, počela je 1996. godine u Bosni i Hercegovini, uz kontingente vojske država članica NATO. 2010 godine je povodom Dana vojske Rumunije u prestoničkom Parku Mladosti otkriven spomenik rumunskim vojnim herojima koji su pali u borbi.

Related posts

Vladimir rutinski porazio Turčina i pokazao da želi medalju

Vanja Vićentić

Lazetić donirao opremu FK “Budućnost” iz Brestovca, Grad uredio ogradu

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić posetio Vinariju Despotika kod Smederevske Palanke

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija