21. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

21. Pančevački džez festival od 1. novembra

Od 1. do 4. novembra biće održan 21. Pančevački džez festival u Kulturnom centru Pančeva. Na ovogodišnjem festivalu džez muzike nastupiće osam sastava domaće, evropske i svetske scene, a svakog dana biće predstavljen različiti tematski program.

Na 21. Pančevačkom džez festivalu, koji će biti održan od 1. do 4. novembra svakog dana biće reprezentovan različiti tematski program. Prvo veče rezervisano je za “European groove”, drugo za “Art of the trio”, treće za “Jazz around the world” i poslednje za “Jazz emotions”. Umetnički direktor i selektor festivala Vojislav Pantić ističe da je je cilj organizacije da svaki novi Džez festival dobije novo obeležje.

– Mišljenja smo da ne želimo da se takičimo sami sa sobom, već da pokušamo da, učeći na svojim iskustvima ranijih izdanja, nešto promenimo, učinimo drugačijim kako bi novo izdanje dobilo određeno obeležje. Manifestacija je toliko već “stala na noge” da možemo samo da se radujemo kako ona sada izgleda – istakao je Vojislav Pantić, umetnički direktor i selektor festivala.

  1. Pančevački džez festival održava se pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

– Pančevački džez festival izjednačen je sa “Nišvilom” i Beogradskim džez festivalom po donacijama Ministarstva za kulturu i informisanje, što je fantastična vest i to su znatno veće donacije od nekih sličnih manifestacija u Srbiji. Grad Pančevo takođe podržava festival i ta dva “stuba” zapravo omogućavaju da pravimo atraktivne programe. I ove godine smo nastavili da pokušavamo da dovedemo nekoliko zvezda, koje će nositi programe večeri, ali da tu bude i mladih ljudi, talenata, posebno iz Evrope, na čemu je i naglasak poslednjih godina, da program gradimo na tri “stuba” – Amerike, kao postojbine džeza, Evrope i naše zemlje, odnosno da prepoznajemo najatraktivnije stvari u džezu kod nas – dodao je Pantić.

Karata još uvek ima u prodaji, ali veoma malo, pa će, kako stoje stvari, Dvorana Kulturnog centra tradicionalno biti popunjena do poslednjeg mesta. Kako najavljuje Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra, organizovan je i bogat prateći program u Foajeu KC, kao što je izložba “Džez momenat” Džona Votsona, javni časovi i “džemovanje”.

– Na izložbi, koja će biti u Foajeu, će biti fotografije umetnika koji su nastupali na našem festivalu, uz lični odabir autora sa drugih festivala. Svake večeri ćemo imati i “Jam session” posle glavog dela programa, a pre samih koncerata, kao i prethodnih godina, džez odseci muzičkih škola iz Beograda, Vršca i prvi put sa Fakulteta muzičkih umetnosti – izjavio je Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra.

Prve večeri 21. Pančevačkog džez festivala, 1. novembra, u 20 sati nastupiće bečki trio “Kafe Dreksler”, u 21:30 nastupa jedan od najznačajnijih trombonista italijanskog džeza Đanluka Petrela, zajedno sa vibrafonistom  Paskvaleom Mirom i iskusnim bubnjarom Mikeleom Rabiom.

Related posts

Krizni štab: Školski raspust ostaje od 31. decembra

Miroslava Cvejin

Počela vakcinacija u Pančevu

Ivana Golubovic

Sjajan start Borkovića u novoj sezoni TCR Evropa!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija