27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić počasni gost na otvaranju novog istanbulskog aerodroma

Predsednik Vučić počasni gost na svečanom otvaranju novog istanbulskog aerodroma, koji je će biti najveći na svetu.

U Istanbulu je svečano otvoren novi aerodrom, projektovan kao najveći na svetu, u prisustvu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i velikog broja državnika iz celog sveta, među kojima je počasni gost i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je predhodno na aerodromu Ataturk priređen svečani doček, uz počasnu gardu.

Ceremoniji prisustvuje više od 50 stranih zvaničnika iz dvadesetak zemalja, među kojima su i lideri Severnog Kipra (Turska Republika Severni Kipar), Makedonije, Moldavije, Pakistana, Sudana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Konga, Slovenije, Gruzije, Irana, Velike Britanije i drugih zemalja.

Erdogan je medju brojnim uglednim gostima pozdravio i predsednika Vučića.

Večerašnji susret je inače peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da se i profesionalni i lični odnosi Vučića i Erdogana zasnivaju na medjusobnom poštovanju i poverenju.

Aerodrom se otvara na Dan Republike Turske, koja obeležava 95. godišnjicu.

Istanbul je sa svojih oko 15 miliona stanovnika najveći evropski i sedmi najveći grad u svetu. Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored “Ataturka“ i “Sabihe Gokčen“, treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radiće od kraja godine. Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, i kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svetu. Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje. Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika. Preostale faze gradnje biće završene do 2023. godine kada će aerodrom sa šest odvojenih pisti kapaciteta 500 aviona moći godišnje da primi 200 miliona putnika. Imaće i 70.000 parking mesta.

Aerodrom je unutra ukrašen u turskom stilu i ima kontrolni toranj u obliku cveta lale. Putnici će moći da koriste mobilne aplikacije i on lajn servise. Sama zgrada je energetski efikasna i ima visokotehnološki sistem obezbeđenja. Očekuje se da će do kraja godine oko 2. 000 aviona leteti do više od 350 destinacija, sa oko 250 prevoznika.

Prvo putovanje sa novog aerodroma biće ka glavnom gradu Turske Ankari 31. oktobra i prvim međunarodnim letom za Severni Kipar narednog dana, do će prvi let za Baku u Azerbejdžanu biti 8. novembra.

Izvor: studiob.rs

Related posts

Borba protiv virusa COVID-19 i na pančevačkim pijacama

Mica Milakov

Vučić čestitao Pendarovskom: Za dobru saradnju

Zorana Stekovic

Novi ginekolog u Doma zdravlja, uskoro i novi pedijatar!

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija