4. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U svim ambulantama Doma zdravlja počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Kao i prethodnih godina pacijenti se vakcinišu vakcinom prozivođača „Sanofi paster“. Pacijenti su početkom prošle nedelje počeli da se vakcinišu. U Zdravstvenu stanicu ”Centar” stiglo je preko 200 doza i veće količine su već podeljene.

Jedno od najčešćih oboljenja tokom zimskog perioda je sezonski grip. Iako vakcinacija ne može biti stopostotna zaštita od gripa, važno je da se rizične kategorije pacijenata vakcinišu na vreme i izbegnu komplikaciju bolesti. Takođe, vakcinacijom se sprečavaju epidemije. Osobe koje imaju pravo da dobiju vakcinu protiv gripa su osobe starije od 60 godina sa hroničnim oboljenjima, kardiovaskularnim bolestima, osobe koje boluju od dijabeta, hronično opstruktivnog bronhitisa, astme i bubrežni bolesnici, rekla je dr Danijela Mutavdžić, načelnica ambulante “Centar”.

– Dobili smo 220 vakcina, u toku je vakcinacija ukoliko bude potrebno trebovaćemo nove količine. Uglavnom vakcinišemo pacijente starije od 65 godina, hroničare, srčane bolesnike, dijabetičare, a takođe preporuka je da se vakcinišu svi zdravstveni radnici. Vakcina je ista kao i prošle godine, to je vakcina koja sadrži tri virusa gripa, napravljena prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, očekujemo da pacijenti koji se sada vakcinišu steknu imunitet za dve, do tri nedelje i taj imunitet traje od 6 do 12 meseci – izjavila je dr Danijela Mutavdžić, načelnica ambulante “Centar”.

Pacijenti koji imaju pravo da se besplatno vakcinišu treba da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, putem kol centra, na šalteru ili u ambulanti.

– Dve do tri nedelje se stvara imunitet, svi koji se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa, ako obole, biće u blažoj formi ili neće imati grip – dodala je dr Mutavdžić.

Godinama važi pravilo da ako su pacijenti alergični na piletinu i jaja, osobe koje imaju akutno oboljenje u tom trenutku i ukoliko je došlo do alergijske reakcije na prošlu vakcinu, ne mogu se vakcinisati.

Related posts

Zorana Mihajlović: Priština neće određivati ko će voditi dijalog u ime Beograda

Aleksandra Miloševska

„Srpski Banat 2020“ – promocija češke kulture

Nikoleta Dragaš

Radovi u vršačkom vikend naselju Dumbrava

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija