27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura Magazin Pančevo Vesti

150 godina Ivanova

Ivanovo, kao najmnje mesto na teritoriji Grada Pančeva obležilo je 150 godina postojanja mesta. Ovo je bila prilika da gosti Doma kulture U Ivanovu saznaju kako je nastalo ovo mesto i koliko je urađeno proteklih godina da bi se čula za ovo banatsko multieničko mesto u kome zajedno žive pre svega Srbi, Mađari i Bugari.

Selo Ivanovo osnovano je davne 1868. godine. Po predanju ime mesta potiče od stanovnika bugarskog porekla Ivana Gurana, koji je imao prodavnicu “Kod Ivana” gde su dolazili graidteli nasipa na Dunavu, pa otud i ime sela. Ime se kasnije menjalo, ali je 1920 godine vraćen stari naziv koji se koristi i danas. Za ovih 150 godina Ivanovo se razvijalo, a proteklih nekoliko godina ima podršku Pokrajne i Grada Pančeva.

Joška Duduj, predsednim Mesne zajednice Ivanovo zahvalio je svima koji mu pomažu u svakodnevnom radu i želji da ovo mesto napreduje.

Ivanovo je nadalje postalo poznato po Međunarodnom festivalu harmonike, “Zlatna dirka Vojvodine” ali i po Foto safariju koji se već 12 godina održava ovde.

Prirodne lepote sela i okoline privlače mnoge koji vole da uživaju u miru, tišini i čistom vazduhu tako da u narednom periodu će se još više raditi na unapređenju turizma po kome Ivanovo takođe može postati prepoznatljivo.

Related posts

BRUKA, BRE! Udruženje novinara Srbije PODRŽALO skaradnu karikaturu “Danasa” i optužilo vlast za TOTALITARIZAM (?!)

Nikoleta Dragaš

Dom zdravlja “Bela Crkva” sproveo akciju preventivnih pregleda

Nikoleta Dragaš

MUP Srbije: MUP Crne Gore ne razume,koliko god puta bude bilo potrebno ponovićemo

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija