26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Obuka za domare u vrtićima i školama na temu energetske efikasnosti

PANČEVO, 23. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Na osnovu iskustva iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, Regionalna komora Srbije Južnobanatskog  upravnog  okruga u Pančevu u saradnji sa nemačkom organizacijom „GIZ“ organizovala je program

Nemačka organizacija “GIZ” dugi niz godina sarađuje sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima i realizuje projekte u zgradarstvu, na polju energetske efikasnosti. Na radionici domarima iz pančevačkih škola i vrtića pokazano je na koji sve način i gde mogu na jednostavan način i bez novca da ušedete energiju i smanje potrošnju.

– Svedoci smo da poslednjih godina Vlada Repulike Srbije ulaže mnogo sredstava u obnovu zgrada škola i vrtića ali to nije dovoljno da bismo dobili prave efekte. Potreban je domaćinski odnos prema zgradi. Pored finansijkih ulaganja, to zahteva i druge sitne mere koje mogu da dovedu do značajnih ušteda – rekla je Svetlana Đokić iz organizacije za međunarodnu saradnju “GIZ”.

Grad Pančevo poslednjih godina prikuplja podatke kolika je potrošnja u javnim ustanovama u gradu kako bi se dobili podaci na koji način i gde se može ostvariti energetske uštede.

– Obuka će nam pomoći da sagledamo šta bi moglo da se uradi a da se ne ulože velika sredstva. Zahvaljujem se “GIZ”-u i Privrednoj komori što su izabrali grad Pančevo da održe obuku, jer smo negde prepoznati kao grad koji je puno uradio i radi na tome – objasnila je Biljana Đordan energetski menadžer grada Pančeva.

Nažalost, neracionalna potrošnja energije u našoj zemlji je mnogo veća nego u drugim zemljama. Cilj ovakvih predavanja je da se domari u vrtićama i školama upoznaju na koji način mogu ostvari energetsku uštedu i ušediti novac. Sastanak  je organizovan u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Južnobanatskog upravnog okruga u Pančevu.

– Potrošnja energije u našoj zemlji je povećana tako i u školama i vrtićima. Pošto su to veliki objekti uštede bi bile velike zato je i organizovan ovaj pilot projekat  koji ukazuje  kako se može i i gde ušedeti energija.

Projekat srpsko nemačke saradnje o energetskoj efikasnosti osim u Pančevu organizovan je u još pet gradova u Srbiji.

Related posts

MINISTAR VULIN POZITIVAN NA KORONU, Vulin: Sve je u redu, nemam simptome

Nikoleta Dragaš

U Južnom Banatu 111 novozaraženih

Mirjana Popović

Nikoli Subašiću zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija