27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Predavanje povodom “Svetskog dana borbe protiv osteoporoze”

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv osteoporoze, Preventivni cantar Doma zdravlja organizovao je predavanje na ovu temu. Osteoporoza je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi, ali i kod muškaraca. Stručnjaci smatraju da nastaje zbog ubrzanog gubitka koštanog tkiva. U Srbiji obolelo 375 hiljada žena.{sharethis}

Osteoporoza je bolest bez simptoma koju nazivaju i tihim kradljivcem naših kostiju. Neki od pacijenata saznaju da od nje boluju tek kada iznenada dođe do preloma kostiju. Bolest češće pogađa žene, i to učestalije posle pedesete godine života. Preventivni centar Doma Zdravlja Pančevo obeležio je Svetski dan borbe protiv osteoporoze i tom prilikom održano je predavanje na tu temu, podeljen je propagandni materijal, kao i korisni saveti o ishrani, a lekari su razgovarali sa zainteresovanim građanima i putem testova vršili procenu rizika za osteoporozu.

Problem ove bolesti je to što protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se propisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju.

Pacijenti koji žele da zakažu pregled kako bi proverili koštanu gustinu, mogu to uraditi lično u Preventivnom centru Doma zdravlja, kao i telefonom na broj telefona 313-349.

Related posts

Tri sudara u Pančevu

Mica Milakov

Preko polovina ukradenih bicikala pronađeno

Mica Milakov

Dan za pamćenje u Vrelu, Nemanja i Uroš Matić na Igrama

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija