12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Svečano za dan opštine Kovin

Nizom manifestacija, u Kovinu je prošle sedmice svečano obeležen 4. oktobar, Dan opštine. Za žitelje kovinske opštine, posebno za generacije mladih sportista koje stasavaju, najvažniji trenutak bila je ceremonija otvaranja nove Sale za male sportove.

Za upravo otvoren multifunkcionalni objekat temelji su iskopani 2005-te, ali je više od decenije ostalo na tome. Aktuelno rukovodstvo rešilo je da davno započeto završi i tako je za dve godine, od 2016-te, izgrađen i potpuno opremljen objekat u koji je ukupno uloženo 47 miliona dinara i koji u potpunosti odgovara nameni, a okupiće sportiste i radnike u sportu na jednom mestu: tu su i prostorije novoosnovane Ustanove za sport i Sportskog saveza, konferencijska sala, teretana.. Objekat je zvanično predala na upotrebu predsednica opštine Sanja Petrović, a prisutnima su se obratili i predsednik Sportskog saveza Saša Đorđević i v.d. direktora Ustanove za sport, Dejan Janjević. U prisustvu nekoliko stotina sportista, trenera, građana i gostiju, 15-minutnu prezentaciju održali su karatisti kovinskog „Radničkog“.
Na svečanoj sednici SO Kovin, održanoj potom u pozorišnoj sali Centra za kulturu, tradicionalno su dodeljena najviša opštinska priznanja. Odlukom za 2018. godinu, plakete su dodeljene JP „Putevi Srbije“ iz Beograda – za ogroman doprinos razvoju i održavanju putne infrastrukture na teritoriji opštine Kovin; Nedi Nikolić, studentkinji iz Kovina – za vrhunske domete u oblasti muzičke umetnosti izvođenjem na fruli i pronošenje imena Kovina na festivalima širom Srbije i sveta; povelja je uručena Petru Lukiću Cunderu, penzioneru iz Kovina – za trajnu postavku galerije fotografija koje predstavljaju kulturno-istorijsko nasleđe kovinske varoši.
Na početku svečane sednice goste i odbornike pozdravio je predsednik SO Kovin, Zoran Bradanji, koji je podsetio na skupštinsku godinu između dva praznika i pomenuo nekoliko najvažnijih odluka koje je lokalni parlament u tom periodu doneo. Predsednik Bradanji pozdravio je prisutne delegacije bratskih opština: Kavadaraca iz Makedonije, Srpskog Kovina iz Mađarske, Nove Moldave iz Rumunije, Zubinog Potoka i Zvečana sa Kosova i Metohije.
U svom obraćanju prisutnima, predsednica opštine Sanja Petrović prezentovala je urađeno za godinu dana, napomenuvši da je i ovoga puta akcenat bio na daljem ravnomernom razvoju svih naseljenih mesta na teritoriji opštine, pa je tako dokumentovala sve što je urađeno u svakom selu, svakoj mesnoj zajednici. Od kapitalnih investicija, poseban akcenat stavljen je na završne radove na obilaznici oko Bavaništa u koju je uloženo 400 miliona dinara, a predsednica je najavila skoro otvaranje ove saobraćajnice – do kraja oktobra.
Prisutni su aplauzima nagradili učesnike umetničkog dela svečanosti: hor OŠ „Desanka Maksimović“ Kovin, KUD „Mladost“ Kovin, kao i Nedu Nikolić, koja je vrhunskim izvođenjem dve numere na fruli „začinila“ na najlepši način program svečane sednice.
Zvanični program obeležavanja Dana opštine počeo je polaganjem venaca na spomenik palim borcima NOR-a, povodom 74. godišnjice oslobođenja Kovina u 2. svetskom ratu, u prisustvu mnogobrojnih delegacija i posebno đaka, kojima je ovo bio svojevrsni čas istorije u Dečjoj nedelji. Na počasnoj straži i ovoga puta bili su pripadnici Vojske Srbije a delegacija oficira iz Komande za razvoj banatske brigade položila je venac u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Pre ovoga čina, rukovodstvo opštine predvođeno predsednicom Sanjom Petrović, odalo je poštu i položilo cveće kraj spomenika sugrađanima stradalim u ratnim sukobima na tlu bivše SFRJ od 1991. do 1999. godine, kao i kraj spomenika ruskom pilotu Nikolaju Uskovu.
Na platou u centru Kovina u prepodnevnim satima priređen je „Banatski fruštuk“, koji su tradicionalno organizovale žene iz Aktiva Prve MZ Kovin, sa gošćama iz drugih aktiva sa teritorije opštine i šire. Prisutne je sa letnje pozornice pozdravila predsednica aktiva organizatora, Đurđevka Đeka Božanić, a sve se lakše probalo uz pratnju „Kovinskih bećara“.

Related posts

Memorijalni turnir Aca Radović

Nikoleta Dragaš

Batez obišao Alibunar

Mica Milakov

Ministar Nedimović obilazi Alibunar

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija