9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji biće obeleženo i u Vršcu

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji 1918- 2018.godine. biće obeleženo u Vršcu, u periodu od od 9.do 15. oktobra, u sedištu Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve, u Vladičanskom dvoru.

S blagoslovom Episkopa banatskog gospodina Nikanora osnovan je odbor koji priprema ovaj jubilej. Članovi organizacionog odbora: protojerej – stavrofor Željko Stojić, istoričar Dušan Milovanović, heraldičar Dragomir Acović i Zoran M. Turkan, potrudili su se i pripremili kvalitetan program dešavanja. Uključeni su mnogi muzeji i institucije kulture Srbije, a program će prezentovati duhovne, kulturne i umetničke baštine našeg naroda, na najvišem nivou.

Sva dešavanja biće u Vladičanskom dvoru, od 9.do 15.oktobra. Izložba pod nazivom „Otadžbini s ljubavlju“ biće otvorena u utorak, 9.oktobra, u Vladičanskom dvoru. Autori postavke su Zoran M. Turkan i protojerej stavrofor Željko Stojić, a izložbu će otvoriti akademik Kosta Čavoški.

Narednog dana protojerej stavrofor Dušan Petrović govoriće na temu „Pokrajinske crkve i njihovo ujedinjenje u Srpsku patrijaršiju 1920.godine“, sa početkom u 18 časova.

Nikola Kusovac, likovni kritičar i istoričar umetnosti, održaće predavanje o „Likovnoj umetnosti kod Srba posle velike seobe“ u četvrtak, 11.oktobra, u 18 sati.Sutradan, 12.oktobra, takođe u 18 časova, dr LJubomirka Krkljuš izlagaće na temu „Prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji“.„Heraldika u Srba“ naziv je predavanja koje će, u sklopu obeležavanja jubileja, održati Dragomir Acović, 13,oktobra, u 18 sati, u Vladičanskom dvoru.

Dr Miodrag Maticki podsetiće na „Sterijin amanet srpskom narodu“, u nedelju, 14.oktobra, sa početkom u 18 sati.

Poslednjeg dana obeležavanja sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 15.oktobra, Aleksandra Ninković Tašić izlagaće na temu „Mihajlo idvorski Pupin- zaštitnik srpkog naroda“.

Related posts

PU Pančevo : Pripadnici policije uz građane u južnom Banatu. Pomažu i u čišćenju i u saobraćaju

Mica Milakov

Radovi na I fazi izgradnje pristupne saobraćajnice za LIDL

Zorana Stekovic

Mesto za uživanje na kraju Omoljice

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija