13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Žikina šarenica i Karavan naive napunili kovačičko šetalište

Tokom vetrovitog, ali sunčanog vikenda za nama, Kovačica je bila centar dešavanja u opštini. Za subotu je bilo planirano uživo emitovanje Žikine šarenice u Kovačici, a potom je otvoren i drugi po redu Karavan naivne umetnosti.

Sa trga su se šarenile najlepše narodne nošnje kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Kovačica, pevalo se na slovačkom i srpskom, a čuo se i zvuk instrumenta sa bečkih dvorova – citre. Muzički gost Kovačice i Žikine šarenice bio je Željko Samardžić koji je animirao dodatno publiku i nije odoleo da čak i zaigra sa jednom lepom damom iz Crepaje.

Karavan naivne umetnosti je ove godine krenuo kako je planirano i prethodne, iz Kovačice, prestonice naivne umetnosti. Otvoren je u podne, a pristunima su se obratili direktorka Galerije naivne umetnosti, Ana Barca, Olga Odanović, akademska pozorišna i televizijska glumica i idejni tvorac Karavana, predsednik opštine Milan Garašević.

Ana Barca je predstavila ideju karavana – promovisanje umetnosti naive širom naše zemllje, Ogla je govorila o umetnosti na području Kovačice kao sastavnom delu identiteta našeg naroda, a predsednik opštine Milan Garašević je izrazio želju i nadu da će Karavan sledeće godine preći granice naše zemlje i gostovati u insotranstvu.

Postavka će biti u Kovačici do 12. oktobra, kada kreće za Beograd, zatim Vršac i Niš.

Na otvaranju je nastupio i Folklorni ansambl Osnovne škole Kovačica sa spletom slovačkih narodnih igara. Mališani su prisutnima izmamili osmeh na lice i podsetili ih nekadašnjih dečjih igara koje su krasile detinjstvo naših starih.

Related posts

Dinamovi plivači uspešni na Otvorenom prvenstvu Vojvodine

Vanja Vićentić

Ovogodišnje “Dane berbe grožđa” posetilo više od 100.000 gostiju

Nikoleta Dragaš

Vojvođanska u Opovu dobila asfalt

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija