8. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Učenici OŠ “Dositej Obradović” obeležavaju Dečju nedelju

Dečija nedelja koja se ove godine odvija pod sloganom ‘’Moje je pravo da živim srećno i zdravo-za odrastanje bez nasilja’’ započela je nizom aktivnosti u belocrkvanskim osnovnim školama. Učenici OŠ ,,Dositej Obradović” su u organizaciji Učeničkog parlamenta posetili su Narodnu biblioteku, gde ih je dočekao direktor, Radovan Marković, kustos muzeja Igor Vokoun i ostali zaposleni.

Ovogodišnja tema dečije nedelje je ,,Moje pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”, te je u skladu sa temom održano predavanje i prezentacija na temu ,,Nasilje kroz aspekat rata u umetnosti Pabla Pikasa – Gerinka”.

“Slika Gernika Pabla Pikasa iz 1937. godine je jedan od najpoznatijih antiratnih simbola. To je figurativna interpretacija bombardovanja Gernike, nekadašnje prestonice Baska, u severnoj Španiji, za vreme španskog građanskog rata (1936-1939)”- objasnio je učenicima Igor Vokoun.

“Učenici su aktivno učestvovali u diskusiji, utvrdili već stečena znanja, a naučili su i nešto novo i kako kažu jedva čekaju da ponovo posete Narodnu biblioteku u Beloj Crkvi ili neku drugu instituciju” istakla je nastavnica srpskog jezika Zorica Burmudžija.

Takođe, učenici viših razreda OŠ “Dositej Obradović” su za svoje drugare iz nižih razreda pripremili predavanje, prezentacije i kratke video sadržaje na temu nasilja i prevencije vršnjačkog i ostalih oblika nasilja.

“Naučili smo koji oblici nasilja postoje i kako se od njih zaštiti kada smo sami izloženi nasilju ili kada se nađemo u ulozi posmatrača. Učenici nižih razreda su pažljivo slušali i aktivno učestvovali, a najsentimentalniji trenuci su bili kada su se učenici otvorili i podelili svoja iskustva i priče. Naučili smo nešto novo i podigli svest o posledicama nasilja kako za žrtvu tako i za počinioca” – rekao je nastavnik nemačkog jezika Dušan Eginger Stojšin.

Related posts

Odbornici Skupštine o lokalnom linijskom prevozu

Jasmina Petkovic

Još 268 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Jasmina Petkovic

U Južnom Banatu registrovano je još 84 osoba pozitivnih na kovid-19

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija