27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Prigodnim programom obeležen Dan Tehničke škole “Sava Munćan”

U obrazovnom sistemu opštine Bela Crkva, Tehnička škola „Sava Munćan“ zauzima važno mesto. Ova škola bogate tradicije započela je svoj rad 01. oktobra davne 1884. godine.

Tada su u Beloj Crkvi radile dve stručne škole: „Belocrkvanska državna zanatska šegrtska škola“ i „Belocrkvanska državna trgovačka škola“. Obe su bile na mađarskom jeziku. Od 1922. godine ove škole se spajaju rade kao „Opšta zanatsko trgovačka škola“.

Od 1944 do 1968. godine, škola radi pod nazivom „Periodična škola učenika u privredi“, zatim od 1977. godine kao „Škola za KV i VKV radnike“, pa kao „Škola za pozivno usmereno vaspitanje i obrazovanje“, zatim kao Srednja mašinska škola, a od 1996. godine prerasta u jednu modernu školu koja nastavlja tradiciju i kvalitet predhodnih, ali uvodi novine.

„Tehnička škola „Sava Munćan“ je danas moderna obrazovna ustanova, opremljena savremenim tehničkim uređajima i računarima. U školi se obrazuju učenici u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju u četiri područja rada – mašinstvo i obrada metala, lične usluge, saobraćaj, trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Učenici su veoma angažovani kako u obrazovnom procesu, tako i učešćem u manifestacijama i brojnim akcijama u Beloj Crkvi. Oko tri stotine učenika iz opštine Bela Crkva i iz drugih mesta trenutno pohađa Tehničku školu „Sava Munćan“- rekao je direktor škole Željko Stamenković.

U okviru programa obeležavanja Dana škole, učenici su se osvrnuli na proteklu školsku godinu,govorili su o učešću na mnogobrojnim takmičenjima, uspesima na okružnim i republičkim takmičenjima kao i o svom angažovanju u raznim vannastavnim aktivnostima. Polaznici dramske sekcije izveli su skeč „Kako je Bosa postala inspektor“,a program je dodatno upotpunio i hor škole prigodnim muzičkim repertoarom.

Related posts

Udes tokom večeri, jedna osoba povređena

Zorana Stekovic

Anja Crevar, Ivan Distol i RK “Dinamo” obeležili sportsku 2019. godinu

Jasmina Petkovic

Vaskršnja čestitka kovinskih opštinskih vlasti

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija