18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Izložba “Zlatni alati” u Pobedi

Nakon tri dvodnevne sesije edukativnih radionica pozlaćivanja održanih tokom septembra meseca, u subotu 29. septembra 2018. otvorena је izložba “Zlatni alati”, u bivšoj “Pobedi”.

Projekat “Zlatni alati” realizuje Agora Art Action, u partnerstvu sa Belocrkvanskim udruženjem kreativaca Mustre , u okviru Festivala “Na sopstveni pogon” Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
„ Izložba „Zlatni alati” predstavlja rezultat sedmogodišnjeg stalnog boravka i rada u bivšoj fabrici „Pobedi”. Činom pozlate svaki komad alata gubi svoju originalnu funkciju predmeta široke upotrebe i izdvaja se iz serije, čime dobija unikatnu estetsku vrednost umetničkog dela. Nova funkcija i novi estetski izgled alata naglašava njihovu ulogu i značaj u razvoju ljudskog društva.“- rekao je akademski slikar Nenad Bračić.
Izložbu su posetili i predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

„Četvrto izdanje festivala pod sloganom “Novi prostori kulture” nastavilo je da insistira na decentralizaciji kulture, kao i na kulturnoj saradnji – pa je tako svaki program festivala bio projekat saradnje različitih organizacija, sa posebnim fokusom na animiranju i angažovanju lokalnih zajednica. Tokom celog septembra festival je sa više od 20 programa različitih umetničkih formi i izraza putovao po Srbiji. Programi su se održavali u javnim i napuštenim prostorima, bivšim fabrikama, kao što je ovaj prostor napuštene fabrike „Pobeda“- rekla je Virdžinija Đeković.

AGORA ART ACTION je umetnički eksperiment dvoje umetnika – Dragane Branković i Nenada Bračića. Od 2013. godine umetnici zauzimaju napuštenu fabriku nameštaja Pobeda u Beloj Crkvi i stvaraju platformu koja se bavi istraživanjem pojma trampe delujući kao medijski dispozitiv. Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice.

Related posts

Avantura zelembaća u Idvoru prirediće radionicu iz oblasti ekologije

Nikoleta Dragaš

JKP “Drugi oktobar” objavilo oglas o prodaji motornih vozila

Nikoleta Dragaš

Servisne informacije za 17.03.2020

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija