20. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

U Narodnoj biblioteci otvorene izložba slika Tomislava Suheckog

U prisustvi belocrkvanskih ljubitelja slikarstva u čitaonoici Narodne biblioteke je otvorena izložba slika vršačkog umetnika Tomislava Suheckog.

Prilikom otvaranja izložbe, direktor Narodne biblioteke Radovan Marković prisutne je upoznao sa biografijom i umetničkim opusom Tomislava Suheckog.

Priča o Tomislavu Suheckom počinje u Vlajkovcu nadomak Vršca. Tamo je 1950. godine, rođen. Vlajkovac je poznat po dvorcu grofa Močonjija i po Tomislavu Suheckom, baš kao što je Grebenac poznat po Vasku Popi, a Mokrin, po Miroslavu Antiću… likovnu akademiju završio je u Novom Sadu u klasi profesora Boška Petrovića 1979. godine, a postdiplomske studije u Beogradu kod profesora Zorana Petrovića 1985. Član je ULUV-a od 1980. godine. Redovni je profesor na predmetu metodika likovnog obrazovanja u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Palov“ u Vršcu. Do sada je učestvovao na oko 500 zajedničkih i 93 samostalne izložbe, od kojih su najznačajnije u Vršačkoj Konkordiji, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, u Kulturnom centru u Beogradu, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, zatim u Modernoj galeriji u Podgorici, Galeriji Palfi u Bratislavi i mnogim drugim poznatim galerijama. Tomislav Suhecki osnivač je nekoliko likovnih kolonija. O njegovom radu snimljeno je desetak dokumentarnih filmova. Piše i objavljuje stručne radove o ulozi umetnosti u vaspitanju dece. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja
“Da bi preneli stvari i svet oko sebe na platno, slikari sve posmatraju… Pomno posmatrajući stvari i ljude,

upoznaju ih i bolje razumeju od drugih” rekao je direktor Narodne biblioteke Radovan Marković
“Ako želite da postanete veliki pesnik“, rekla je Ana Ahmatova, Josifu Brodskom, „smislite svoju strofu“. Već dugi niz godina Tomislav Suhecki traga i pronalazi svoje “strofe”. Istražuje… Ispituje… Kreativni su hrabri! I iako je njegov izraz prepoznatljiv, on ne prestaje da nas iznenađuje svojom originalnošću, koristeći sve likovne elemente: formu, obojenost slike, strukturu boje i nanose različite debljine, liniju, akcenat, kontrast… U svom bogatom opusu, autor privlači pažnju kako široke javnosti tako i poznavalaca slikarstva, zauzimajući visoko mesto u našem likovnom životu. Mi ćemo biti ponosni kada prepoznamo njegovo delo i ako se potpiše unatraške (ikcehus .t)- istako je u svom izlaganju Radovan Marković.
Ova izložba je mali deo stvaralaštva Tomislava Suheckog, a nastala je tako što su izabrani određeni momenti iz relativno skorijeg opusa umetnika, rekao je kustos Muzeja u Beloj Crkvi Igor Vokoun.
„ Suhecki je slikar figuracije, figura je dominatna u svim njegovim delima. Vrstan je slikač ne samo u crtežu u klasičnom smilsu već i na slici. Njegovi radovi su često kritika, kritika na umetnost, kritika na prostor, ambijent, sredinu i na filozofsko mišljenje koje se razvija u okviru same umetnosti“- istakao je Vokoun u svom osvrtu na rad vršačkog slikara.

S druge strane, Tomislav Suhecki je u svom izlaganju istakao značaj Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi koji svojim radom priređuju izuzetne izložbe i neguju belocrkvansku publiku, ljubitelje umetnosti.

“ Ono što je jedinstveno u mom radu, to je rukopis, svuda postoji gest, pasta i kada je u pitanju poza, akt ili portret ili kada je u pitanju tuba boje. To je moj DNK. Ono što je
najeutentičnije kod slikara, nije zanat, veština da nešto liči, već kadriogram duha, srca i slobode. Moj ekpresionizam, čini mi se da je iskaz bunta i slobode.” – rekao je Suhecki.

Umetnik je istakao da uvek rado dolazi u Belu Crkvu, koja je za njega magično mesto još iz mladih dana.
“ Mogu da kažem da u Beloj Crkvi postoji poezija u svakoj uličici, trag opstajanja nekih ljudi koji su ovo mesto voleli stotinama godina. Samo treba doći u vreme kada su senke visoke, kada ulice dobijaju neku vrstu čudesa, grad metafizike, to je Bela Crkva” – zaključio je na kraju, eminetni vršački umetnik Tomislav Suhecki.

Related posts

Preventivni pregledi u JKP “Vodovod i kanalizacija”

Mica Milakov

Mihajlo Marko ispraćen na večni počinak

Jasmina Petkovic

Počinje letnja sezona vožnje katamaranom „Panuka“

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija