13. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Preventivni zdravstveni pregledi 29. septembra u Vršcu

Povodom Svetskog dana srca, Opšta bolnica Vršac organizuje besplatne preventivne preglede građana u Mesnoj zajednici 12. Vojvođanska brigada (u ulici NIkite Tolstoja 3), 29. septembra, u periodu od 8 do 14 časova. Preventivni pregledi obuhvataju klinički pregled, EKG, TA i ŠUK.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca”. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu. Da bi se to promenilo, ljudi širom sveta treba da obećaju da će uticati na četiri glavna faktora rizika (upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola). Male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca. Prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno može da pomogne u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

Epidemiološka situacija u Južnom Banatu –Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok obolevanja i umiranja i u našem okrugu. Posmatrajući poslednjih pet godina, u Južnom Banatu svake godine akutni koronarni sindrom (infarkta miokarda ili nestabilne angine pektoris) se registruje kod oko 830 osoba (780-880). Od ukupnog broja obolelih infarkt miokarda se dijagnostikuje kod oko 96%, a nestabilna angina pektoris kod 4% prijavljenih slučajeva AKS. Od akutnog koronarnog sindroma u Južnobanatskom okrugu godišnje umre oko 165 osoba i to uglavnom od infarkta miokarda – 98,6% a 1,4% od nestabilne angine pektoris.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlja Pančevo, od infarkta miokarda u našem okrugu češće obolevaju i umiru muškarci nego žene. Infarkt se najčešće registruje kod muškaraca posle 55, a kod žena posle 60 godine života. Nažalost, sve je više mladih, naročito onih koji se bave stresnim poslovima koji dožive srčani udar. Posmatrajući poslednjih pet godina, u našem okrugu infarkt miokarda je dijagnostikovan i kod osoba koje su bile uzrasta između 20-35 godine života. Smrtni ishod od infarkta miokarda najčešće se beleži kod muškaraca posle 60 i kod žena posle 70 godine života, međutim registruje se već u uzrastu od 35-45 god. Ohrabruje činjenica da je poslednjih godina zabeležen pad broja umrlih što se može objasniti savremenim metodama lečenja i ranijem dolasku u bolnicu (prvi sat od nastanka simptoma – „zlatni sat“).

S obzirom na to da u Južnobanatskom okrugu svakoga dana 2-3 osobe obole, a svakog drugog dana jedna osoba umre od infarkta miokarda i nestabilne angine pektoris, od izuzetnog je značaja delovanje na faktore rizika odgovornih za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, usvajanje zdravih stilova života, kao i edukacija stanovništva kako da prepoznaju znake i simptome srčanog i moždanog udara, kako bi se što pre javili zdravstvenom sistemu.

Related posts

Servisne informacije za utorak 5. novembar

Zorana Stekovic

PISMO ZA STANKU S. : Vaši privatni problemi nisu iznad interesa javnosti

Mica Milakov

Radovi na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija