27. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Preventivni zdravstveni pregledi 29. septembra u Vršcu

Povodom Svetskog dana srca, Opšta bolnica Vršac organizuje besplatne preventivne preglede građana u Mesnoj zajednici 12. Vojvođanska brigada (u ulici NIkite Tolstoja 3), 29. septembra, u periodu od 8 do 14 časova. Preventivni pregledi obuhvataju klinički pregled, EKG, TA i ŠUK.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca”. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu. Da bi se to promenilo, ljudi širom sveta treba da obećaju da će uticati na četiri glavna faktora rizika (upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i štetna upotreba alkohola). Male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca. Prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno može da pomogne u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

Epidemiološka situacija u Južnom Banatu –Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok obolevanja i umiranja i u našem okrugu. Posmatrajući poslednjih pet godina, u Južnom Banatu svake godine akutni koronarni sindrom (infarkta miokarda ili nestabilne angine pektoris) se registruje kod oko 830 osoba (780-880). Od ukupnog broja obolelih infarkt miokarda se dijagnostikuje kod oko 96%, a nestabilna angina pektoris kod 4% prijavljenih slučajeva AKS. Od akutnog koronarnog sindroma u Južnobanatskom okrugu godišnje umre oko 165 osoba i to uglavnom od infarkta miokarda – 98,6% a 1,4% od nestabilne angine pektoris.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlja Pančevo, od infarkta miokarda u našem okrugu češće obolevaju i umiru muškarci nego žene. Infarkt se najčešće registruje kod muškaraca posle 55, a kod žena posle 60 godine života. Nažalost, sve je više mladih, naročito onih koji se bave stresnim poslovima koji dožive srčani udar. Posmatrajući poslednjih pet godina, u našem okrugu infarkt miokarda je dijagnostikovan i kod osoba koje su bile uzrasta između 20-35 godine života. Smrtni ishod od infarkta miokarda najčešće se beleži kod muškaraca posle 60 i kod žena posle 70 godine života, međutim registruje se već u uzrastu od 35-45 god. Ohrabruje činjenica da je poslednjih godina zabeležen pad broja umrlih što se može objasniti savremenim metodama lečenja i ranijem dolasku u bolnicu (prvi sat od nastanka simptoma – „zlatni sat“).

S obzirom na to da u Južnobanatskom okrugu svakoga dana 2-3 osobe obole, a svakog drugog dana jedna osoba umre od infarkta miokarda i nestabilne angine pektoris, od izuzetnog je značaja delovanje na faktore rizika odgovornih za pojavu bolesti srca i krvnih sudova, usvajanje zdravih stilova života, kao i edukacija stanovništva kako da prepoznaju znake i simptome srčanog i moždanog udara, kako bi se što pre javili zdravstvenom sistemu.

Related posts

Nastavlja se pad broja novozaraženih u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Napadnut odbornik SNS u Skupštini Grada Pančeva Ivan Tešić

Mica Milakov

Opada broj inficiranih koronom u Južnom Banatu i dalje

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija