18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra ove godine pod sloganom „Obećavam da… za moje srce, tvoje srce za sva naša srca“. Nažalost kardiovaskularne bolesti su vodeći uizrok smrtnosti i invaliditeta u svetu i Srbiji. Promena loših životnih navika može bitno smanjiti razvoj kardivaskularnih bolesti i bolesti srca.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može sprečiti kontrolom faktora rizika među kojima su pušenje, nepravilna ishrana, visok krvni pritisak i fizička neaktivnost mogu uticati da do nastanka bolesti ne dođe.

– Kardiovaskularne bolesti su vodeće bolesti u sistemu, a procenat umiranja kod nas je i preko 52 odsto od svih smrtnih ishoda, a da je imalo za posledicu neko srčano obolejnje, što nas svakako upućuje na jednu zabrinutost i šta možemo da učinimo za svoje srce. Naša zemlja  je vodeća po oboljevanju posle bolesti sistema za disanje. Ono što može na neki način da nas ohrabri je da se broj obolelih od kardivaskularnih bolesti ne povećava, ali se starosna granica pomera, pa obolejevaju sve mlađe osobe – izjavila je dr Ljiljana Lazić.

Kardiovaskularne bolesti u svetu spadaju u preventabilne bolesti, koje se mogu sprečiti ukoliko se promene loše životne navike.

– Ove bolesti u svetu spadaju u preventabilne i možemo na neki način da ih sprečimo. Samo ova tri faktora rizika, a to je pušenje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu za dve trećine da smanje ove poražavajuće cifre – dodala je dr Lazić.

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra i ima za cilj da istakne važnost prevencije bolesti srca i krvnih sudova.

Related posts

Za vikend u Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata sa simptomima sličnim Kovidu 19

Vanja Vićentić

HIP Petrohemija donirala 118 miliona dinara za borbu protiv koronavirusa

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić: Ponosan sam na našu Srbiju!

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija