18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Biblioteka na otvorenom u Narodnoj bašti

Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem postavljena je u Narodnoj bašti, kod Kafe galerije. Ovaj projekat, čija je vrednost nešto više od milion dinara sufinansirao je Grad Pančevo za podršku projektima u oblasti omladinskog sektora u 2018. godini. Biblioteka na otvorenom služi svima koji dođu u Narodnu baštu da pročitaju neki zanimljiv sadržaj, ali i da donesu knjigu koju su pročitali i ostave je u ovoj jedinstvenoj biblioteci.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu kaže da je grad podržao ovaj projekat jer je prvi i jedinstven u zemlji i zato što smatra da je knjiga jedno od najvećih dostignuća čovečanstva. Kaže da je ovo autentična bibliotaka, kakve može da se nađe u skadinavskim zemljama gde je razvijena čitalačka kultura.

Mladi arhitekta Luka Mladenović radio je dizajn biblioteke na otvorenom i kaže da je bio izazov uraditi ovako nešto i da je trebalo uklopiti dizajn i materijale kako bi to sve funkcionisalo na javnom prostori i izgledalo lepo.

Za solarnu ploču kojim se napaja  ova otvorena biblioteka bio je zadužen Lazar Jošanov, zamenik direktora projekta „Petro solar“ iz Novog Sada koji ističe da je solarna ploča koja napaja biblioteku jedinstvena i rađena po meri.

Bibloteka ima wi-fi, punjače za mobilne telefone, i rasvetu, a realizaciju projekta podržali su Grad Pančevo, Gradska biblioteka, Narodni muzej, Turistička organizacija Pančevo i JKP Zelenilo.

Related posts

STARTUJE NOVO FUTSAL TAKMIČENJE U SC RAKOVICA

Mica Milakov

Predavanje “Um na drum” u Gimnaziji

Jasmina Petkovic

Ceo grad i pojedina sela bez vode u nedelju 3. marta

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija