23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Novi požar u opovačkom ataru

Neodgovornost ili bezobrazluk, kako drugačije objasniti činjenicu da i pored brojnih apela i upozorenja nadležnih organa, lokalni ratari nastavljaju sa praksom paljenja žetvenih ostataka na svojim njivama.

Danas je gorelo na Dujinoj ćupriji u opovačkom ataru. Jak vetar pogoduje širenju plamena, tako da se vatra sa strništa proširila i na susednu trsku, pa je gorelo više desetina hektara. Požar je prijavljen oko 13:00 časova i na lice mesta vrlo brzo je stigla vatrogasna jedinica iz Opova, a kasnije i iz Pančeva, kao i opštinska komunalna inspekcija i policijska patrola. Požar je gašen tokom celog popodneva do večernjih časova, a brzom i efikasnom intervencijom vatrogasaca sprečeno je da se vatra proširi i na useve. Istraga je u toku, kako bi se saznalo ko je i sa čije njive je krenula vatra.

Nažalost, kod naših poljoprivrednika uvrženo je mišljenje da se paljenjem poboljšava kvalitet zemljišta što je, naprotiv, potpuno pogrešno. Ne samo da ne poboljšava kvalitet već je i veoma štetno sa više aspekata. Osim što postoji opasnost da se vatra proširi (a kao što vidimo dešava se previše često), paljenjem žetvenih ostataka uništava se organska materija koja je neophodna za očuvanje plodnosti zemljišta. U procesu sagorevanja stvaraju se anaerobni – uslovi bez kiseonika, koji dovode do uništavanja mnogobrojnih korisnih mikroorganizama u gornjim slojevima zemljišta za čije je razmnožavanje neophodan kiseonik te se na taj način remeti se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvarala. Ovakvo zemljište ne može više da se regeneriše, vremenom gubi kvalitetna svojstva što neminovno dovodi do slabijeg prinosa.

Drugi, takođe veoma značajan aspekt štetnog delovanja paljenja žetvenih ostataka su bezbednosni razlozi i mogućnost pojave požara sa nesagledivim posledicama njihovog širenja.

Treća štetna posledica ogleda se u zagađenju životne sredine i emisiji štetnih gasova u atmosferu nastalih prilikom sagorevanja.

Related posts

Servisne informacije za 7. februar

Zorana Stekovic

Završen KEEL KUP – Publika uživala u vaterpolo čaroliji na Gradskom jezeru

Nikoleta Dragaš

Borković 10. posle Hokenhajma

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija