24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Kamen u bubregu razlog čestih poseta urologu

Poslednjih nedelja na Urologiji Opšte bolnice česti su pacijenti koji pomoć urologa potraže zbog kamenja u bubregu, bešici i mokraćnim kanalima. Načelnik Urologije objašnjava koje se operacije obavljaju u pančevačkoj bolnici i zašto se pojedini pacijenti upućuju u druge centre.

Porođajne bolove najčešće upoređuju sa bolovima kada se izbacuje kamenje iz bubrega. Na Urološkom odeljenju veliki broj pacijenta završi baš zbog razbijanja kamena u mokraćnom kanalu ili bešici. Pacijenti koji imaju kamen u bubregu upućuju se u druge centre gde se to radi savremenijim metodama.

– Rešavanje kamenja u bešici i mokraćnim kanalima na Urološkom odeljenju Opšte bolnice se radi. Radi se razbijanje kamena, ali nažalost aparaturom kojom radimo ne možemo da razbijamo kamen u bubregu. Za to razbijanje mnogo je komfornija procedura, manje agresivna bez anestezije, bez bola i takva se nalaze u Beogradu – izjavio je dr Predrag Vujić, načelnik Urologije.

Najveći problem nastaje kada se kamen zaglavi u mokraćnim kanalima, jer pacijent trpi ogromne bolove i tada je pomoć lekara neizostavna. Takve situacije se rešavaju u pančevačkoj bolnici.

– Uretanorenoskop je aparat kojim ulazimo u mokraćne puteve i mi razbijamo kamen. Princip rada je pneumatski čekić, kao što razbija asfalt tako i mi razbijamo kamen. U najvećem broju slučajeva ljudi spontano izbace kamen. Bubrezi su parni organi i po pravilu se zapuši jedan, retko oba, ako se to desi to stanje je po život opasno. Bubrezi su filter organizma koji izbacuju sve štetne materije – dodao je dr Vujić.

Kamen u bubregu je često oboljenje, tačan uzrok njegovog nastanka nije poznat. Muškarci su skoro tri puta podložniji od žena. Tegobe se obično javljaju između dvadesete i pedesete godine života. Češće su leti, kada se povećava stvaranje vitamina D, a zbog pojačanog znojenja, gubi se tečnost i urin postaje koncentrovaniji. Pretpostavlja se da su glavni krivci za nastanak kamena u bubregu genetika, prekomeran unos soli, kalcijuma i dehidratacija

Related posts

Zatečen sa ubodnom ranom ispred kuće

Jasmina Petkovic

Vučić i Putin 26. aprila u Pekingu

Zorana Stekovic

Susret strip autora Srbije i Francuske u Pančevu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija