17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Kamen u bubregu razlog čestih poseta urologu

Poslednjih nedelja na Urologiji Opšte bolnice česti su pacijenti koji pomoć urologa potraže zbog kamenja u bubregu, bešici i mokraćnim kanalima. Načelnik Urologije objašnjava koje se operacije obavljaju u pančevačkoj bolnici i zašto se pojedini pacijenti upućuju u druge centre.

Porođajne bolove najčešće upoređuju sa bolovima kada se izbacuje kamenje iz bubrega. Na Urološkom odeljenju veliki broj pacijenta završi baš zbog razbijanja kamena u mokraćnom kanalu ili bešici. Pacijenti koji imaju kamen u bubregu upućuju se u druge centre gde se to radi savremenijim metodama.

– Rešavanje kamenja u bešici i mokraćnim kanalima na Urološkom odeljenju Opšte bolnice se radi. Radi se razbijanje kamena, ali nažalost aparaturom kojom radimo ne možemo da razbijamo kamen u bubregu. Za to razbijanje mnogo je komfornija procedura, manje agresivna bez anestezije, bez bola i takva se nalaze u Beogradu – izjavio je dr Predrag Vujić, načelnik Urologije.

Najveći problem nastaje kada se kamen zaglavi u mokraćnim kanalima, jer pacijent trpi ogromne bolove i tada je pomoć lekara neizostavna. Takve situacije se rešavaju u pančevačkoj bolnici.

– Uretanorenoskop je aparat kojim ulazimo u mokraćne puteve i mi razbijamo kamen. Princip rada je pneumatski čekić, kao što razbija asfalt tako i mi razbijamo kamen. U najvećem broju slučajeva ljudi spontano izbace kamen. Bubrezi su parni organi i po pravilu se zapuši jedan, retko oba, ako se to desi to stanje je po život opasno. Bubrezi su filter organizma koji izbacuju sve štetne materije – dodao je dr Vujić.

Kamen u bubregu je često oboljenje, tačan uzrok njegovog nastanka nije poznat. Muškarci su skoro tri puta podložniji od žena. Tegobe se obično javljaju između dvadesete i pedesete godine života. Češće su leti, kada se povećava stvaranje vitamina D, a zbog pojačanog znojenja, gubi se tečnost i urin postaje koncentrovaniji. Pretpostavlja se da su glavni krivci za nastanak kamena u bubregu genetika, prekomeran unos soli, kalcijuma i dehidratacija

Related posts

Vučić: Naša Srbija je mala, ali samostalno donosi svoje odluke!

Nikoleta Dragaš

Predsedniku Vučiću neobičan poklon,majica sa porukom “Živeće ovaj narod”

Jasmina Petkovic

Tamiški kej bogatiji za 45 stabala javora

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija