17. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Grad Vršac uređenjem dela korita potoka Mesić realizuje projekat zaštite od poplava

Grad Vršac, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, FER Projekat i Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine” zajedničkim snagama, rade na realizaciji projekta zaštite grada Vršca od poplava, koji podrazumeva uređenje dela korita potoka Mesić počev od Vršačkog kanala, pored Vršačkog jezera do Male Crkve odnosno do AMSS.

Ovo je važan projekat u cilju zaštite grada Vršca, njegovih stanovnika i njihove imovine od poplava, čime ujedno doprinosimo čuvanju životne sredine i kvaliteta životnih uslova. Sanacija je počela u julu ove godine i i trenutno se uređuje 2,6 kilometara duga deonica od AMSS do ušća u Vršački kanal, za šta je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo tri miliona evra. To je najveća investicija u Vršcu u poslednjoj deceniji.

– Idejnim projektom iz 2010. predviđeno je da se korito Mesića duž svih sedam kilometara toka od brane do ušća – izbetonira. Time će se obezbediti brži i veći protok vode i tako trajno rešiti pitanje odbrane od poplava, što je i glavni cilj. Poslu sanacije su prethodili opsežni geodetski i pripremni radovi, nakon čega se, idući od ušća ka AMSS, pristupilo vađenju kabastog smeća, izmuljavanju i sečenju rastinja u zoni korita. Dobar deo tog posla već je urađen. Potom će uslediti stavljanje šljunkovite tampon-zone, armiranje, izolacija i betoniranje. Takođe, planiramo da, tamo gde je to moguće, napravimo i šetalište sa klupama i kandelabrima. Kod Hajduk Veljkove ulice možemo čak da podignemo i parkić i dečje igralište, kaže član Gradskog veća Miloš Vasić.

Kako je najavljeno, prva faza radova trebalo bi da bude završena do kraja 2019.

Related posts

Slobodne aktivnosti pančevačke Poljoprivredne škole

Jasmina Petkovic

Smanjuje se broj obolelih od gripa

Mica Milakov

“Zakucao” auto u spomenik u centru Pančeva

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija