24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

U susret Pupinovom rođendanu: Pupin prvi srpski lobista

Jedan Idvorac nije žalio svoj lični uticaj i autoritet kako bi odbranio interese Srbije u svetu. Zna se da je govorio: Ako propadne Srbija, nek propadnem i ja – Mihajlo Pupin.

Pored nauke, darovit i za govorništvo i pisanje, motivisao je svojim vatrenim govorima na 20.000 američkih dobrovoljaca koje je poslao da se bore za Srbiju. Zahvaljujući njegovom prijateljstvu sa tadašnjim američkim predsednikom Vudroom Vilsonom, 1918. se, u čast Srbije, na Beloj kući vijorila srpska zastava, a Banat je pripao Srbiji upravo zahvaljujući Pupinu.

Ove godine u Idvoru Pupinov dan rođenja biće prigodno obeležen u saradnji sa Fondacijom Mladen Selak iz Pančeva.

IDVOR INFO: Zavičajni kompleks posvećen Mihajlu Pupinu u Kovačici datira od 1979. godine, kada je obeležena 125. godišnjica rođenja ovog slavnog naučnika.

Kompleksu pripada rodna kuća, u kojoj je živeo sa roditeljima, ocem Konstantinom, majkom Olimpijadom, četvoro braće i sa pet sestara. Takođe, tu pripada i Narodni dom koji je Pupin svojim sredstvima izgradio Idvoru sa željom da postane centar znanja gde bi se mladi obrazovali u oblasti poljoprivrede. U neposrednoj blizini nalazi se i muzej, nekadašnja zgrada stare osnovne škole koju je i on svojevremeno pohađao.

Svoje najznačajnije otkriće Pupin je kao patent prijavio 19.06.1900. godine. Ovaj njegov pronalazak odnosi se na poboljšanje prenosa telefonske komunikacije na velike daljine.

Prijavljen pod naslovom Tehnika smanjenja električnih talasa i aparati za to, danas poznat kao PUPINIZACIJA, označio je revoluciju u telefonskim prenosima na velike daljine. Pupin je prijavio 24 patenta u Americi.

Za svoja otkrića iz oblasti fizike Pupin je 1920. godine primio najveće američko priznanje – Edisonovu medalju.

Kolumbija univerzitet odužio se Pupinu tako što je 1958. godine ustanovio nagradu sa njegovim imenom. Na taj način Pupin je uvršten među najveće svetske naučnike. Za autobiografiju „Sa pašnjaka do naučenjaka“, Mihajlo Pupin dobio je Pulicerovu nagradu.

Slavni naučnik rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru. Njegova rodna kuća je pod zaštitom kao spomenik kulture od 1979. godine.

Muzej Mihajla Pupina nalazi se u zgradi stare osnovne škole sagrađene 1846. godine. Takođe je od 1979. godine pod zaštitom kao spomenik kulture. U muzeju se nalazi postavka sa nizom dokumenata i fotografija, predstavljena je kompozicija Pupinovog životnog puta od idvorskih pašnjaka do naučnika svetskih razmera.

Narodni dom koji je deo kompleksa predstavlja deo Pupinovog projekta koji je namenio Idvoru sa ciljem da postane centar znanja u oblasti poljoprivrede, kako bi se mladi obrazovali i doprineli ukupnom razvoju Kovačice. Kako bi se ova zamisao i danas ostvarila, od 2011. godine se održavaju kampovi za talentovane učenike koji po pozivu deset dana borave u Idvoru i stiču dodatna znanja iz fizike, ekologije i astronomije.

Related posts

Dani Padine 2018.

Nikoleta Dragaš

PU Pančevo: Pronađen automat i lovačka puška

Zorana Stekovic

Konkurs za nove policijske službenike

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija