27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Promene na koži razlog čestih poseta lekaru

Na odeljenju ORL u Opštoj bolnici radi se i uklanjanje mladeža na koži. Od početka godine povećan je broj pacijenata koji su zbog promena na koži  potražili pomoć specijaliste. Takođe je kod nekoliko sugrađana otkriven i melanom, najmaliginiji tumor koji zahteva treutnu hirušku intervenciju.

Lekari upozoravaju na činjenicu da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Zloćudni tumor kože najčešći je kod osoba starijih od 50 godina, kao i osoba koje se duže ili intenzivno izlažu suncu, jer će se kod jedne od šest ovih osoba razviti tokom života. Takođe veliku opasnost predstavlaju i solarijumi u kome najčešće borave mlade osobe

– Ultraljubičasti zraci svakako oštećuju kožu, Posebno osetljivu. Mi smo ove godine imali više karcinoma kože i čak nekoliko melanoma, najmalignijih tumora kože. Pošto u Pančevu nema plastičnog hirurga mi skidamo te promene u saradnji sa deramatolozima – izjavio je dr Veljko Božić.

Rak kože u odnosu na ostale oblike raka mnogo je lakše uočiti, a rano otkrivena bolest je u velikom broju slučajeva izlečiva. Svako promenu pokažite lekaru kao i mladeže koje, zbog mesta na kom se nalaze često zakačinjete. Pokažite ih lekaru i uklonite ih kako ih ne biste provocirali.

Related posts

Bez orgnizovane manifestacije “Slaninijada” u Kačarevu ove godine

Vanja Vićentić

Predsednik Vučić sa Boreljom: Srbija podržava mir, uprkos ponašanju Prištine

Miroslava Cvejin

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu izuzetno visoka

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija