7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Promene na koži razlog čestih poseta lekaru

Na odeljenju ORL u Opštoj bolnici radi se i uklanjanje mladeža na koži. Od početka godine povećan je broj pacijenata koji su zbog promena na koži  potražili pomoć specijaliste. Takođe je kod nekoliko sugrađana otkriven i melanom, najmaliginiji tumor koji zahteva treutnu hirušku intervenciju.

Lekari upozoravaju na činjenicu da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Zloćudni tumor kože najčešći je kod osoba starijih od 50 godina, kao i osoba koje se duže ili intenzivno izlažu suncu, jer će se kod jedne od šest ovih osoba razviti tokom života. Takođe veliku opasnost predstavlaju i solarijumi u kome najčešće borave mlade osobe

– Ultraljubičasti zraci svakako oštećuju kožu, Posebno osetljivu. Mi smo ove godine imali više karcinoma kože i čak nekoliko melanoma, najmalignijih tumora kože. Pošto u Pančevu nema plastičnog hirurga mi skidamo te promene u saradnji sa deramatolozima – izjavio je dr Veljko Božić.

Rak kože u odnosu na ostale oblike raka mnogo je lakše uočiti, a rano otkrivena bolest je u velikom broju slučajeva izlečiva. Svako promenu pokažite lekaru kao i mladeže koje, zbog mesta na kom se nalaze često zakačinjete. Pokažite ih lekaru i uklonite ih kako ih ne biste provocirali.

Related posts

Korisnici Gerontološkog centra u Pančevu primili vakcinu

Vanja Vićentić

Isplata podsticaja za genetiku u stočarstvu do 25. marta

Aleksandra Miloševska

Pančevo u istorijskom poslu, gradi se sistem za preradu otpadnih voda

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija