26. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Otvorena izložba fotografija “Balkanski zeleni pojas”

U organizaciji ‘Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Bela Crkva u Omladinskom klubu otvorena je izložba fotografija „Balkanski zeleni pojas“.Izložba se realizuje u okviru proslave Dana zelenog pojasa, a fotografije prikazuju vrednosti koje se mogu videti samo u ovom delu Evrope.

Balkanski zeleni pojas predstavlja najjužniji deo evropskog zelenog pojasa, a takođe predstavlja i centralnu tačku biodiverziteta i endemizma ovog dela Evrope.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta projekta „Jadranski selidbeni put“ zajedno sa kolegama iz regiona radi na očuvanju ptica selica i njihovih staništa na područjima širom Balkanskog poluostrva. Jedno od tih jedinstvenih i pticama veoma bogatih područja jeste i tok Dunava između naselja Dubovac i Zatonje poznatije kao Labudovo okno.

„ Ove godine smo na Labudovom oknu od 10. avgusta do 10. septembra uradili markiranje ptica selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. Smatrali smo da ovaj izuzetan predeo Labudovog okna, reka Nera i Vršačke planine, zaslužuju ovakav način predstavljanja, pa smo uz podršku Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva i lokalne samouprave uspeli da organizujemo ovo izložbu fotografija“- rekla je Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

Zaštita životne sredine i zaštita staništa i vrsta od izuzetne je važnosti za celokupan biodiverzitet naše Zemlje i Evrope u celini, istakla je Milica Knežević kordinatorka Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva.

„ Ovom izložbom prikazujemo vrednosti Balkanskog zelenog pojasa,koje je nemoguće naći u drugim delovima Evrope i sveta. Nadam se nastavku saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije,kako bi već sledeće godine organizovali novu izložbu u većem obimu“ – rekla je Milica Knežević.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade Bela Crkva, ulica I Oktobra br 62, od 19:00 do 21:00 h.

Related posts

Pančevo obezbedilo sredstva za novac za odvodnjavanje. Poslata dokumentacija za konkurs u APV.

Mica Milakov

U Vršcu održan seminar “Bogatstvo pristupa stilskom izvođenju dela kroz istoriju pijanizma”

Nikoleta Dragaš

Opovo: Agregat i šporeti za tri porodice

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija