17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Novi požari u ataru

Apel koji su Komunalna inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo uputili preko sredstava informisanja u vezi zabrane paljenja žetvenih ostataka na njivama izgleda da se malo ko pridržava.

Vatrogasci su juče dva puta intervenisali u ataru naše opštine. Prvi požar se dogodio u 10.30 časova kada je goreo jedan hektar neobranog kukuruza i jedan hektar strnjike. Na intervenciju su izašla dva vozila vatrogasnih jedinica iz Opova i Pančeva. Požar je likvidiran u 12:00 časova sa 7.600 litara vode.
U 19:10 časova stigla je nova dojava o požaru, koji je gasila vatrogasna jedinica iz Opova. Gorela je strnjika od kukuruza i nisko rastinje, a požar je likvidiran u 19:10 časova sa 1.000 litara vode.
Česta loša praksa naših poljoprivrednika je paljenje strnih žita na njivama posle žetve. Postupak paljenja dovodi do nekoliko značajnih štetnih posledica.
Najpre, to su agroekonomski razlozi. Na ovaj način uništava se organska materija koja je neophodna za očuvanje plodnosti zemljišta. U procesu sagorevanja stvaraju se anaerobni – uslovi bez kiseonika, koji dovode do uništavanja mnogobrojnih korisnih mikroorganizama u gornjim slojevima zemljišta za čije je razmnožavanje neophodan kiseonik te se na taj način remeti se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvarala. Ovakvo zemljište ne može više da se regeneriše, vremenom gubi kvalitetna svojstva što neminovno dovodi do slabijeg prinosa.
Drugi, takođe veoma značajan aspekt štetnog delovanja paljenja žetvenih ostataka su bezbednosni razlozi i mogućnost pojave požara sa nesagledivim posledicama njihovog širenja.
Treća štetna posledica ogleda se u zagađenju životne sredine i emisiji štetnih gasova u atmosferu nastalih prilikom sagorevanja.
Iz svih navedenih razloga, Komunalna inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinaske uprave Opovo apeluju na poljoprivredne proizvođače da ne pale žetvene ostatke na njivama, u suprotnom nadležnoe inspekcije podnosiće prekršajne prijave protiv počinioca.

Related posts

SKUPŠTINA GRADA PANČEVA : ODBORNICI USVOJILI BUDŽET ZA 2019.GODINU.

Mica Milakov

Dan dobrovoljnih davaoca krvi obeležen i u Pančevu

Jasmina Petkovic

Učesnici kampa i predavači o utiscima, Idvoru, novim znanjima i planovima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija