17. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Prva faza izgradnje solarnih autobuskih stajališta

U okviru realizacije projekta Izgradnje četiri solarna stajališta na teritoriji Opštine Opovo, danas su startovali radovi gde se u prvoj fazi radi na demontiranju i uklanjanju četiri stara stajališta, po jedno u Sakulama, Barandi, Opovu i Sefkerinu.

Realizacija projekta, pored pripremnih radova koji obuhvataju demontažu postojećih stajališta, zemljanih i betonsko-armiračkih radova, sastoji se od isporuke, montaže i puštanja u rad tipskih solarnih autobuskih stajališta koja se satoje od noseće konstrukcije izrađene od pocinkovanog čelika i nadstrešnice.

Konstrukcija ima predviđene nosače za LED rasvetu, oznaku stajališta i vitrine za prikaz informacija. Konstrukcija je dimenzija 4500x2920x1800mm, imaće klupe sa naslonom, kante za smeće, sistem fotonaponskih panela električne snage 1080W, regulator punjenja, invertor, akumulatorske baterije, SMART BOX – centralna upravljačka jedinica za kontrolu i upravljanje komponentama sistema, sistem video nadzora, upravljački sistem autobuskog stajališta sa GSM komunikacijom, LED svetiljke sa senzorom pokreta, priključnica za punjače mobilnih telefona, WI-FI sistem, sistem za automatski poziv pri vandalskom ponašanju i sistem za poziv u pomoć (taster).

Prema projektu solarna autobuska stajališta biće postavljena u Opovu (Borisa Kidriča), Sefkerinu (Žarka Zrenjanina), Barandi (Žarka Zrenjanina) i Sakulama (Borisa Kidriča).

Izvođač radova je firma Aya Bit Solutions doo iz Subotice, a projekat sufinansira Pokrajisnki sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Ukupna vrednost projekta sa pdv-om iznosi 4.954.560 dinara. od čega lokalna samouprava učestvuje sa 20% od ukupne vrednosti projekta.

Related posts

Vanredna akcija davanja krvi u petak

Vanja Vićentić

Javni poziv za uvid u poseban birački spisak za nacionalne manjine

Nikoleta Dragaš

Zbog radova nova trasa gradske linije broj 14

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija