1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Predstavnici Kovina na Panonskom vašaru

Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Vrbas organizuju „Panonski vašar“, najveću folklornu manifestacija u Vojvodini.

Manifestacija se sastoji iz više programskih aktivnosti: 10. festival dečjih izvornih ansambala – 23.septembra, 40. festival folklornih tradicija Vojvodine – 22. i 23. septembra i 11. izložba starih zanata, domaće radinosti i etno kuhinje – 22. i 23. septembra.

Kako javlja organizator programa u Centru za kulturu Kovin, Stojan Jadžić, sa teritorije kovinske opštine imaćemo odabrane predstavniku u okviru ovih programa, što je za svaku pohvalu i doprineće promociji tradicije i običaja kakve ovde, u Južnom Banatu, neguju sve nacionalne zajednice.

10. FESTIVAL DEČJEG IZVORNOG STVARALAŠTVA osnovan je kao odgovor na sve veću brojnost i kvalitetan rad dečjih grupa u Vojvodini,pogotovo u selima, opredeljenih za ovaj vid stvaralaštva. Nakon prethodnih selekcija na opštinskim i 7 zonskih (regionalnih) smotri, selektorski tim odabrao je 26 grupa za ovaj Festival. Koncert počinje u nedelju u 12,00 sati.

Odabrani učesnici iz kovinske opštine:
8. KUD „GAJ“ Gaj
Igre iz Banata
Rukovodilac: Katarina Kosovac
Rukovodilac orkestra: Pavle Ubović
21. KUD „PETEFI ЩANDOR“ Skorenovac
Dečje pesme Sekelj Mađara
Rukovodioci: Mađar Ede i Kovač Jožef

40. FESTIVAL FOLKLORNIH TRADICIJA VOJVODINE centralni je događaj cele manifestacije. Osnovan je sa idejom i osnovnim zadatkom da očuva i afirmiše etnološke, etnomuzikološke, etnokoreološke, scenske i likovne vrednosti narodne tradicije na prostoru Vojvodine. Osnovna karakteristika ovog festivala jeste njegova etnomuzikološka heterogenost kakvu ne poznaje ni jedan kulturni prostor u Evropi. Kroz ovaj Festival 26 nacionalnih zajednica Vojvodine sa svojim autentičnim kulturnim vrednostima i tradicijom, uz starosedelački i veoma raznovrstan kolonistički i novodoseljenički srpski etnos, odslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine u svom bogatstvu narodnog stvaralačkog umeća. Kroz ovaj festoval najviše se afirmiše i unapređuje narodno stvaralaštvo vojvođanskog sela.

Festival se održava na pozornici Sportskog centra Vrbasa, gde će publika moći da vidi rekonstrukciju raznih običaja (svadbe, slave, setve, žetve, rađanja, krštenja, saborovanja, posela…) i igara, pevačke grupe, narodne pevače, različite instrumente, zdravičare…
Ansambli i pojedinci, koji dolaze na Festival, prošli su vrlo stroge opštinske i zonske selekcije. U dva festivalska dana videćemo više od 80 izvođačkih numera.

Odabrani učesnici iz kovinske opštine:
8. KUD “SALMASAL” SKORENOVAC
Ženska pevačka grupa
Narodne mađarske pesme bukovskih Sekelja
Rukovodilac: Oitraj Marijana
19. DRUŠTVO„BEĆARAC“ BAVANIЩTE
Savica Nikolić, vokalni i instrumentalni solista
„Bećarske muke“, splet pesama iz Banata
Rukovodilac: Zoran Živanov
24. KUD “MRAMORAK” MRAMORAK
Muška pevačka grupa “Polimlje”
“Jadovnikom ovce pasu”
Rukovodilac: Stefan Tmušić

11. IZLOŽBA STARIH ZANATA, KUĆNE RADINOSTI I STARIH JELA treba da kompletira našu predstavu o društvenom i svakodnevnom životu ljudi u minulim civilizacijskim dostignućima.

PREDSTAVLjANjE ROMSKE ZAJEDNICE

Svake godine na festivalu predstavljaju duhovno i materijalno stvaralaštvo jedne nacionalne zajednice koja živi u Vojvodini. U subotu 22. septembra od 17,00 sati na festivalu se predstavlja romska nacionalna zajednica. Biće to prilika da publika vidi scensku postavku romske svadbe, KUD „Romano ternip“ …

SUBOTA 22.09.
15,00 IZLOŽBE DOMAĆE RADINOSTI, STARIH JELA, NARODNIH NOŠNjI I INSTRUMENATA
17,00 – PREDSTAVLjANjE ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE
18,00 – PRVI KONCERT FESTIVALA FOLKLORNIH TRADICIJA VOJVODINE

Related posts

Kiše desetkovale bagremovu pašu

Nikoleta Dragaš

PU Pančevo: Hapšenje zbog droge

Ivana Bogdanovski

Koncert i izložba za doček Mandaline

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija