2. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

U Vršcu održano savetovanje sudija, tužilaca i advokata

Stručni skup pod nazivom “Odgovor(n)i za budućnost” završen je prošle nedelje u Vršcu u organizaciji Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA).

Savetovanju su prisustvovali predstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, predsednici više sudova, ugledne sudije, tužioci i advokati.

Otvarajući skup predsednik AKPA Siniša Trifunović je izrazio zadovoljstvo što je Pravosudna akademija zvanično predložena za ustavnu kategoriju i što je takav pristup pohvalila i Venecijanska komisija. Naglasio je da javnosti nije objašnjen značaj ove institucije i da se njome na kvalitativno drugačiji način reguliše izbor sudija i tužilaca u Srbiji. Pravosudna akademija treba da postane garant sudijske nezavisnosti i da ojača poverenje građana u pravosuđe kroz donošenje kriterijuma za izbor koji u istoriji naše zemlje nikada nisu bili do kraja izgrađeni. Ono što je Vojna akademija za oficire, to Pravosudna akademija mora da bude za sudije i tužioce.

Centralni događaj savetovanja je bila panel diskusija “Pravosuđe i mediji – sloboda, obaveza, odgovornost” na kojoj su govorili, između ostalih, sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić, član Visokog saveta sudstva i sudija Apelacionog suda u Nišu Aleksandar Pantić i predsednik Advokatske komore Beograda advokat Jugoslav Tintor, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Miloš Živković i dr.

Zaključeno je da su mediji neophodni u demokratskom društvu, ali da u praksi često dolazi do kršenja prava na privatnost i pretpostavke nevinosti stranaka u postupku, kao i da postojeći mehanizmi zaštite autorita suda i sudija ne daju zadovoljavajuće rezultete, te da treba tražiti nova rešenja, kao i da bi međusobni dijalog između medija i pravosuđa mogao da podigne stepen međusobnog razumevanja.

Predavanje na aktuelnu temu “Građanskoparvna zaštita od nasilja u porodici” održala je sudija Jelica Bojanić Kerkez, o prekršajnom postupku i perspektivi razvoja prekršajnih sudova i specifičnostima postupka govorio je sudija Milan Marinović, a zamenik Tužioca za organizovani kriminal Goran Jović o novim tendencijama u radu tužilaštva i dokaznim radnjama koje omogućava Zakonik o krivičnom postupku, dok je skup zatvoren predavanjem Tatjane Lagumdžije o veštinama zastupanja optužnice i o pretpostavkama In dubio pro reo i pretpostavci nevinosti ustanovljenih u korist okrivljenog u postupku, a koje tužilac pokušva da obori u krivičnom postupku.

Related posts

Od deponije do savršenog mesta za odmor i razonodu

Nikola Toadjer

Održana komemorativna sednica povodom smrti Tihomira Bate Kneževića

Nikoleta Dragaš

Napadnuta direktorka JKP “Dolovi” Miljana Caran

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija