1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Održana 13. sednica Skupštine opštine Kovin

Na početku sednice, predsednik Zoran Bradanji obavestio je prisutne da je odbornička grupa „Udružena opozicija“ promenila naziv u „Savez za Kovin“ i ubuduće će pod tim imenom zvanično nastupati.

Usvojen je potom Izveštaj o izvršenju budžetskih sredstava budžeta opštine Kovin u periodu januar-jun 2018. godine i doneta Odluka o davanju saglasnosti da se potraživanja opštine Kovin konvertuju u udeo opštine Kovin u kapitalu privrednog društva „Jat tehnika“ doo.
Po dobijenoj prethodnoj saglasnosti resornog ministarstva, SO Kovin je usvojila i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju opštine Kovin za 2018. godinu.
Odbornici su na zasedanju u sredu doneli i Odluku o pristupanju izradi Statuta opštine Kovin. Izrada novog najvišeg akta lokalne samouprave posledica je u junu ove godine donetog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi – potrebno je usklađivanje opštinskog akta sa zakonom, a biće to prilika da se Statut uskladi i sa drugim zakonima koje je donela u međuvremenu Narodna skupština. Rok za izradu nacrta novog statuta i sprovođenje javne rasprave o tome je 30. oktobar 2018. godine, a za proceduru u vezi sa izradom akta zadužena je petočlana komisija sastavljena od diplomiranih pravnika, imenovana ovom Odlukom: predsednik Komisije je Zoran Nikolić, a članovi su Radmila Sikimić, Olivera Tanasijevoć, Olgica Đapić i Tanja Božić.
Na sednici je najviše vremena posvećeno raspravi o predlogu Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine, pa je rukovodilac resornog odeljenja Opštinske uprave, Stojanka Tasić, detaljno obrazložila potrebu za donošenjem novog akta, što je samo „početak onoga što nas čeka za narednu školsku godinu“. Odlukom koju su odbornici upravo usvojili, prestaje da važi akt o mreži osnovnih škola iz 2006. godine, a suština je u izmeštanju izdvojenih odeljenja OŠ „J.J.Zmaj“ u Malom Bavaništu i OŠ „Đura Filipović u Pločičkom ritu, koja se „vraćaju“ u matične škole. Kako je podvukla Tasić, „ta odeljenja se ne gase, već izmeštaju, odnosno deca se vraćaju u matične škole do kojih će putovati organizovanim obezbeđenim prevozom“. Ona je dodala da deci na ovaj način može samo biti bolje, jer trenutno u Malom Bavaništu nastavu pohađa 8 učenika od prvog do četrtog razreda (po dva učenika svakog razreda), dok u Pločičkom ritu ima 7 učenika (bez ijednog u prvom razredu), i svi zajedno u istoj učionici uče nastavu za 45 minuta. Ovako, brže će se uklopiti u svoj vršnjački kolektiv, a svi će dobiti na kvalitetu nastave. „Nama sledi izrada Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova i javnih osnovnih škola u skladu sa novom Uredbom Vlade Republike Srbije. Prema toj Uredbi, da bi postojala matična škola, nju mora da pohađa minimum 480 učenika u 16 odeljenja“, rekla je Stojanka Tasić i potom prezentovala podatke iz prethodne školske godine po kojima zapravo na teritoriji opštine imamo samo jednu osnovnu školu koja ispunjava uslov u delu broja učenika – škola u Bavaništu (488), ali i tu su đaci raspoređeni u više odeljenja od propisanog uredbom (22). OŠ „Đura Jakšić“ Kovin pohađalo je 453 učenika u 22 odeljenja; OŠ „J.J. Zmaj“ Kovin 284 učenika u 16 odeljenja; OŠ „Desanka Maksimović“ Kovin 256 učenika u 16 odeljenja; OŠ „Đura Filipović“ Pločica 134 učenika u 8 odeljenja; OŠ „Žarko Zrenjanin“ Skorenovac 83 učenika u 8 odeljenja; OŠ „Miša Stojković“ Gaj 237 učenika u 13 odeljenja; OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak 157 učenika u 9 odeljenja; OŠ „Paja Marganović“ Deliblato 193 učenika u 12 odeljenja i OŠ „Predrag Kožić“ Dubovac 115 učenika u 8 odeljenja. Dodatno, kada se uporede ovi podaci sa trenutnim stanjem, 70 do 100 učenika je manje“, rekla je još Tasić. Ona je na kraju dodala da je rok za donošenje usklađene odluke 27. mart 2019. godine i naglasila da se škole u naseljenim mestima neće gasiti, već će biti formirana izdvojena odeljenja matičnih škola koje ispunjavaju uslove iz nove Uredbe Vlade Republike Srbije.
Odbornici su na 13. sednici doneli Odluku o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Kovin i Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za blok 66 u Kovinu.
Skupština je donela rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Odluke o usklađivanju osnivačkog akta Javnog preduzeća za komunalno-stambenu delatnost sa Zakonom o javnim preduzećima. Naime, suština je u potrebi da se u osnivački akt „Kovinskog komunalca“ unese nova adresa sedišta preduzeća – Cara Lazara br. 92, Kovin (sada je i direkcija firme u zgradi gde je oduvek tehnička služba, a iselili su se iz prostoriji u zgradi u Sonje Marinković br. 6, prim. aut).
Doneta je Odluka o pokretanju postupka davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini.

Related posts

Slobodne aktivnosti pančevačke Poljoprivredne škole

Jasmina Petkovic

Još 54 slučajeva virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Blagi pad inficiranih korona virusom u Južnobanatskom okrugu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija