25. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

“Slobodni sinovi” stazama solunaca

Povodom sto godina od proboja Solunskog fronta, tim Stazama solunaca “Slobodni sinovi” danas je sa platoa ispred Gradske uprave krenuo put Soluna da obiđe groblja srpskih vojnka. Njih dvanaestoro, među kojima su pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske, za Solun je otišlo kombijem, a vratiće se biciklima do Beograda.

Petnaestog septembra ove godine navršiće se 100 godina od proboja Solunskg fronta, što je bio odlučujući manevar za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Stazama solunskih boraca iz Pančeva je krenuo i tim “Slobodni sinovi”, koji čine pripadnici Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske. Put Soluna krenuli su ispred Gradske uprave u ime Grada pozdravio ih je i ispratio zamenik gradonačelnika Predrag Živković.

– Na današnji dan ništa nije slučajno, 13. septembra izdata je naredba za proboj na Solunskom frontu. Kad su počele prve borbe za proboj Soluna i oslobađanje Srbije, mi krećemo od Soluna ka Beogradu biciklima stazama srpskih oslobodilačkih armija. Na tom putu koji je bezmalo hiljadu kilometara dugačak, obići ćemo mnoga znana i neznana groblja sa našim prijateljskim Kajmakčalanskim udruženjem i odati počast – rekao je Miodrag Kapor, vođa projekta.

Cilj ovog putovanja je da na ovaj način vozeći bicikle odaju poštu našim precima koji su pre jednog veka probili

Solunski front. Nažalost, Srbija je imala milion i sto hiljada žrtava u Velikom ratu.

– Put počinje ispred groblja u Solunu; 14. septebra, već drugi dan idemo na Kajmakčalan, gde su bile najkrvavije borbe u Prvom svetskom ratu. Zatim spomen- obležje Zebrinjak u okolini Kumanova, preko Vranja, Niša, Paraćina, Topole do Beograda – kaže Ivan Bončić, član tima.

Put je dug oko 1000 kilometara koji je planirano da pređu za deset dana. Ispred Narodne skupštine biciklima trebalo bi da stignu 23. septembra.

Related posts

Predsednik Vučić i ministar Mali o infrastrukturnim projektima

Aleksandra Miloševska

Počeo prijem pacijenata na Sajam

Branislava Grčić

Ekonomsko osnaživanje žrtava porodičnog nasilja preduslov da se ono nikada ne ponovi

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija