13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Najvažnije Vesti

Uz vetropark “Alibunar” Srbija energetski nezavisna

Belgijska kompanija “Elicio” završila je izgradnju vetroparka Alibunar koji se satoji od 21 turbine ukupne snage 42 MW. U projekat redan 80 miliona evra kompanija “Elicio” investirala je 80 miliona evra, dok je kreditom Svetske banke i komercijalnih banaka obezbeđeno 60 miliona evra. Vetropark svečano je otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađen vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosivi sistem električne energije. Njegova ukupna snaga iznosi 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida za 88.000 tona na godišnjem nivou. Generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden, je istakao da je zadovoljan ovim projektom i dodao da je njegova kompanija spremna za nove investicije u Srbiji.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da od 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Kompanija Elicio je na istoj lokaciji 2017. godine izgradila i vetropark Malibunar manjeg kapaciteta, sa 4 turbije koje omogućavaju snabdevanje 7200 domaćinstava energijom vetra.

Nenad Grbić, Pokrajinskisekretart za građevinarstvo, energetiku i saobraćaj rekao je da Srbija na ovaj način postaje energetski nezavisna.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroparka u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Related posts

VUČIĆ: Može Tači da juri Putina koliko hoće, RUSIJA NIKAD NEĆE PRIZNATI KOSOVO!

Jasmina Petkovic

Ministar Udovičić u Opovu i Vršcu

Zorana Stekovic

Vučić nakon otvaranja multimedijalne izložbe: Hvala svima koji su uprkos svim hajkama podržavali rad, požrtvovanost i posvećenost!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija