17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Idem na Kosmet, prvo na Gazivode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da sutra ide u posetu Kosovu i Metohiji, a prvo će obići Gazivode. Poručuje da je njegova namera da zagovara mir i da se bori za rešenje problema, a ne da huška na sukobe.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se u zgradi Predsedništva, rekao da će posetiti Kosmet u skladu sa onim što je poslato Euleksu, Kforu i prištinskim vlastima. Posetu će početi obilaskom jezera Gazivode, gde očekuje da sve bude mirno i da se na najnormalniji način obrati i ukaže na značaj jezera, ne samo za Srbe na severu KiM, već i za Albance.

Predsednik je rekao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za srpski narod na KiM i za njegove političke predstavnike i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

Sve je, kako kaže, krenulo teškim pirtiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine.

Vučić kaže da to nije bilo moguće bez direktne ili indirektne podrške Srba na Kosmetu.

“Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo pravo da odluče kako žele, a Srpska lista to nije želela iz mnogo razloga”, naveo je Vučić.

Podsetio je na optužnicu protiv Ljimaja za najteže zločine u kojima je direktno i lično učestvovao i na iskaze svedoka.

Kaže da Srbi, međutim, nisu dizali buku i nisu smetali, ali da su pritisci bili veliki, i da je čak i on, koji je naučio na razne vrste pritisaka zapanjen. Naveo je da je odgovrio na oko 50 telefonskih poziva iz evrope i sveta u vezi sa tim i da je apelovao da se Srbima, niti bilo kome drugom, ne ukida pravo na demokratiju.

Vučić ističe da su se onda pritisci nastavili, da su Srbi postali krivci, i da su izdavana saopštenja u kojima je navedeno da Srbi žele destabilizaciju.

Predsednik objašnjava da su o toj “destabilizaciji” govorili albanski predstavnici, da su Srbi bili krivi jer imaju mozak i žele da glasaju po sopstvenoj volji.

O vraćanju Đurića i omalovažavanju 

Onda je, nastavio je Vučić, Marko Đurić vraćen sa administrativnog prelaza Brnjak. Kako je naveo, kada su Albanci shvatili da to ne mogu da opravdaju ničim, onda su ga pozvali da se vrati. Kada je Đurić to tražio napismeno, oni su odbili, dodao je.

Međutim, rekao je predsednik, traže se snimci kamera “kako bi svi u Evropi znali da smo govorili istinu”.

Vučić je rekao da je tužan zbog onih koji su pokušavali na tome da pribave političku korist idući protiv svoje zemlje i naroda.

Ističe da se sve nastavilo izjavama najviših zvaničnika s albanske strane o hapšenjima, maltretiranjima i najnižim omalovažavanjem i uvredama.

Napominje da je on uvek pokušavao da umiri situaciju, da zamoli nekoga da se prizove razumu, da ljudi razumeju da nam je potreban mir a ne sukob.

Posle toga je, kaže stigla zabrana za posetu Gazivodama i to u pisanoj formi.

“A kada dođu u Brisel u jutarnjim satima, onda kažu – u redu je što se posete tiče. A nama –pođeš li tamo proći ćeš kao Marko Đurić. To je za njihovu domaću javnost. Za Evropu je sve u redu, ali Vučić zna pa neće doći”, rekao je predsednik.

“Razgovori ključni za očuvanje mira” 

Dodaje da je to jedan od razloga zbog kojih nije želeo da razgovara sa Albancima u Briselu, što, kakao ističe, ne znači prekid dijaloga.

Kaže da bi se razgovara sa onima na drugoj strani, sa kojima se želi ustanoviti i očuvati mir na duži rok, a ne sa prijateljem, jer sa njim već postoji mir.

Razgovori će biti nastavljeni, napominje Vučić, ali ne onda kada su najavili iz EU, jer će tih dana biti u Kini gde će biti potpisani istorijski sporazumi.

“Ali ćemo morati da nastavimo razgovore”, rekao je predsednik i dodao da je to ključno za očuvanje mira.

Objasnio je da nije bilo lako doneti odluku o odlasku na KiM, ali da je njegova namera od početka, ne da huška na sukobe, već da odgovorno i ozbiljno zagovara mir i da se bori za rešenje problema.

Naveo da će mnogo vode proteći Savom, Dunavom i Ibrom “dok se dogovorimo oko bilo čega i ako se dogovorimo”.

Vučić kaže da “umire od smeha” kada čita o tome kako je potpisao da do kraja godine mora da prizna nezavisnost Kosova. Ističe da je suština da se pokuša doći do dobrog rešenja za budućnost.

Kada je reč o Gazivodama, podseća da je tamo bio već dva ili tri puta. Kaže da Srbi smatraju Gazovde svojim resursom ali i resursom Albanaca i da je mogo kompromisnih rešenja nuđeno.

“Znamo koliko im je potrebna voda, niko nije planirao da ih ostavi bez vode”, rekao je Vučić uz napomenu da je želeo dogovor.

Predsednik kaže da želi mnogo više poverenja između Srba i Albanaca u budućnosti i dodaje da je to proces za koji bi bilo katastrofalno ako bude zaustavljen, i po Srbe i po Albance.

Napominje da je sada mnogo toga popravljeno u ekonomiji, da imamo jednu od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi, jednu od retkih sa suficitom u budžetu, da se smanjuje javni dug. Vuči poručuje da je važno zaustaviti negativne trendove da bi se obezbedila sigurna budućnost i zbog toga se zalaže za mir i stabilnost, gotovo po svaku cenu.

 

Related posts

Vučić pozvao predstavnike Srba iz BiH i CG na sastanak

Bojana Kecic

Vučić: SAD ne žele zamrznut konflikt na KiM, a to nije ni interes Srbije

Jasmina Petkovic

Upućene jezive pretnjesmrću predsedniku Vučiću! “Samo te posmatram, a ne znaš gde sam”

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija