13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

U Vršcu uspešno završena obuka budućih eksperata za komasaciju

Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), poslednjih nekoliko meseci, uspešno organizovao brojne radionice, odnosno obuku o unapređenju procene zemljišta u postupku komasacije.

Obukama su prisustvovali čalanovi komisija za komasaciju sa teritorije ovog dela Banata, kao i sami učesnici komasacije. Osim teorijske obuke, organizovana je i obuku na terenu koja se takođe tiče unapređenje procene zemljišta u postupku komasacije, sa akcentom na zaštitu životne sredine .

Poslednja u nizu obuka održana je ove sedmice.

Obuke su organizovane zbog novina koje se uvode izradom i usvajanjem Plana zajedničkih i javnih objekata (PZJO) sa procenom uticaja na životnu sredinu (PUŽS) u predstojećim projektima komasacije zemljišta.

Učesnici obuke, upoznali su se sa administrativnim postupkom komasacije zemljišta, posebno sa ulogom koju moraju ispuniti odbori učesnika i ulogom komisije za komasaciju, kao i gradskih i opštinskih uprava u upravnom postupku. Učesnicima je omogućeno da ispune svoju specifičnu ulogu u projektu komasacije.

Oni su upoznati sa složenošću postupka planiranja kao takvog i osetljivog u pogledu relevantnosti novina koje su uvedene u konkretne projekte komasacije u Srbiji. Oni bi trebalo da budu u stanju da na vreme ispitaju relevantne informacije od izvršnih institucija i samih aktera kao i da prepoznaju moguće slabosti u procesu i kako na adekvatan način tretirati predstojeće probleme.

Da podsetimo, reč je o projektu koji finansira Evropska Unija, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i Ministarstvo poljoprivrede. Projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Upravom za poljoprivredno zemljište.

Related posts

Srpska delegacija u Kini potpisala sporazum za izgradnju obilaznice oko Beograda, obuhvaćeno i Pančevo!

Mica Milakov

Novi broj Opšte bolnice Vršac

Nikoleta Dragaš

“Prelo” šestu godinu zaredom u Hajdučici

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija