27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Festival “Na sopstveni pogon” i u Beloj Crkvi

Jednomesečni festival nezavisne kulture „Na sopstveni pogon“ (NSP), četvrto izdanje, pod sloganom „Novi prostori kulture“ počeo je 2 septembra. Brojni programi koji očekuju publiku u više od deset gradova u Srbiji okupiraju javne prostore, istražuju nove domete savremenih umetničkih praksi, pozivaju na dijalog u zajednicama i postavljaju pitanja, zajednički tražeći odgovore.

Ovoga puta, članice Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS) realizuju programe u partnerstvima s drugim organizajama i pojedincima, ustanovama kulture, lokalnim akterima i svojom publikom.

Poseban deo programa čine radionice koje publiku pozivaju na direktno učešće, otkrivajući nam manje poznata mesta kulture u našoj zemlji.

„Agora Art Action“ je nezavisna umetnička akcija koju su 2013. godine pokrenuli umetnici Dragana Branković i Nenad Bračić. Sva dešavanja se realizuju u prostoru napuštene fabrike nameštaja „Pobeda“ u Beloj Crkvi.

„Kompleks fabrike čini 10 paviljona na površini od 1,52 hektara i nalazi se na obali Glavnog belocrkvanskog jezera. Prostor fabrike omogućava realizaciju radova velikih formata i pogodan je kako za nove/eksperimentalne, tako i za tradicionalne medije. Fabrika je otvorena za sve umetničke eksperimente. Cilj nam je prostor kao izazov“ – kaže akademski slikar Nenad Bračić.

Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice.

O svim programima, lokacijama, i mogućnostima učešća na radionicama zainteresovani se mogu informsati putem internet adrese festivala ili na facebook stranici Asocijacije.

Festival „Na sopstveni pogon“ traje do kraja meseca septembra i pored najavljenog programa uključuje i održavanje redovne godišnje skupštine Asocijacije u Subotici gde će se gostima i publici predstaviti nekoliko lokalnih umetničkih inicijativa.

Program ovogodišnjeg festivala podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Heinrich Boll fondacija u Beogradu.

Related posts

Fabrici u Vršcu

Jasmina Petkovic

Jelena iz Samoša fudbalerka Prve lige u dresu Radničkog

Nikoleta Dragaš

Uskoro još dve “Kanu avanture” na reci Karaš

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija