12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

SVEČANO OTVOREN ŽEŽELJEV MOST Predsednik Vučić: Hoćemo više i moramo bolje

Novi Žeželjev most u Novom Sadu danas je otvoren i za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Hana.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjegov mosta prešli krajem marta ove godine. Nakon puštanja u rad novog mosta, umesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-železničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železničkom prugom spaja dve obale Dunava kod Novog Sada.

Most je od velikog infrastukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu, već pre svega ljude, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučivić. Takođe, gradonačelnik je podsetio je da se most nalazi na železničkom Koridoru 10, da treba da bude u funkciji brze pruge Beograd – Budimpešta koja je od značaja i za našu državu i za Mađarsku, kao i ovaj deo Evrope. Govoreći o ceni mosta, Vučević je pojasnio da je sa 25 miliona evra finansiran od strane EU. Isto toliko su zajedno dali pokrajina i grad, a država vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona evra, kako bi sve bilo završeno, tako da je puna cena mosta oko 54 miliona evra.

Svečana ceremonija otvaranja novog Žeželjevog mosta za drumski saobvraćaj počinje u 11 časova.

Na svečanom otvaranju prisutnima se prvo obratio Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku koji je rekao da je most najbolji simbol evrointegracija.

– Integracija znači izgradnju mostova između ljudi, država. Predsednik Vučić i ja smo ovde zajedno. Ovaj most deo je vašeg puta ka Evropi. On je simbol evropske budućnosti Srbije – poručio je Han.

Han je istakao da most ima veliki značaj za grad Novi Sad ali i šire, istakavši da je on deo strateške deonice Beograd-Subotica-Budimpešta.

– Ovaj most je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji. Rado ću nastaviti da gradim mostove sa vama po Srbiji i po celom regionu. Mostovi spajaju ljudi. Uveravam vas da sve što radimo u regionu jeste zbog mira i stabilnosti – poručio je Han.

Nakon obraćanja evropskog komesara, prisutnima se obratio i predsednik Vučić.

– Ništa nam danas nije tako preko potrebno kao mostovi. Most je jedini mogući put preko svakog ambisa. To je znao i Branko Žeželj, graditelj mosta koji zverski srušen 1999. godine. 12 puta NATO je gađao Žeželjev most. Toliko je jak bio da su morali 12 puta da ga gađaju. Na ovom poslu smo učestvovali svi, ali posebno Evropska unija. Svi treba da znamo da bez mostova ne možemo da odemo, a ni da se vratimo – kaže Vučić.

Predsednik se zahvalio EU, posebno komesaru Hanu na ukazanoj pomoći, na investicijama.

– Iz priča iz Žeželjevog mosta možemo dosta toga da naučimo. Most je dokaz da zlo i nesreća mogu biti prevaziđeni vrednim radom. Zato danas na ovom mestu želim da čestitam i građanima Srbije i da im saopštim da smo konačno na dobrom putu. Veliko hvala i našim evropskim partnerima na finansijskoj pomoći. Hoćemo više i moramo bolje – kaže Vučić.

Ovo nije poslednji most koji Novi Sad ima, još ćemo da gradimo, rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio svima koji su došli na svečano otvaranje mosta.

– Hvala vam što ste došli. Živela Srbija, živeo Novi Sad – poručio je Vučić.

Related posts

Analitičari o poseti predsednika Vučića Južnom Banatu

Nikoleta Dragaš

Najmlađi Vojlovčani na maskenbalu u “Đetvanu”

Nikoleta Dragaš

Vučić doputovao u Atinu, sutra sa predsednikom Grčke

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija