18. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Belocrkvanski planinari savladali najviši vrh Balkana

Trojica članova belocrkvanskog PD „Karpati“, Radojica Rašković, Luka Rosić i Uglješa Kuželka, prethodnog vikenda savladali su vrh Musala na planini Rila u Bugarskoj.

Planina Rila, u Bugarskoj, sa svojim vrhom Musala (2.925 m) predstavlja najvišu kotu Balkanskog poluostrva ili kako ga još nazivaju „krov Balkana“. Pored vrha Musala, belocrkvanski planinari savladali su i Jezerski vrh sa koga se pruža predivan pogled na sedam rilskih jezera. Rilska jezera su ledenička jezera, poznatija i kao „gorske oči“.

„Oba uspona su bila pri stabilnim vremenskim prilikama, ali su spust otežavali grmljavina, kiša, a u pojedinim trenucima i grad. Planina je pokazala svu svoju ćud za kratko vreme, ali sve je prošlo bez ikakvih problema. Vrh Musala sa blizu 3000 metara nadmorske visine predstavlja kako lični, tako i visinski rekored Društva.“ – rekao je Uglješa Kuželka nakon povratka u Belu Crkvu.

Ovu planinarsku akciju uspešno je organizovao Klub planinara „Avanturista“ iz Beograda odnosno, vodič Boris Bratić i na njoj je učestvovalo oko 50 planinara iz Beograda, Pančeva, Bele Crkve i drugih gradova Srbije.

Related posts

Pijace u Pančevu od utorka 21. aprila ponovo rade

Mica Milakov

MIROVIĆ U BELOJ CRKVI: Uskoro dolazak češkog investitora, dogodine rekonstrukcija glavne ulice

Nikoleta Dragaš

Internacionalna karnevalska povorka u Beloj Crkvi 26. juna

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija