27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Opovo

Položeni venci na spomenik Olgi Petrov

Povodom praznika Dana Barande, danas su uz prisustvo više desetina građana, na spomenik narodnom heroju Olgi Petrov, vence položili predstavnici Mesne zajednice Baranda i Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije.

Predsednik Saveta mesne zajednice Baranda Momčilo Vujčin je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu Olgi Petrov i svim palim borcima za slobodu, dok je predsednik Opštinskog odbora SPS Opovo Nenad Josić Baranđanima čestitao praznik.

Da podsetimo, datum praznika Barande izabran je na osnovu događaja u noći između 28. i 29. avgusta 1944. godine, kada je partizanski odred iz Srema izvršio napad na nemačku policijsku stanicu u Barandi, koja se nalazila na mestu sadašnjih kuća na uglu ulica Maršala Tita i Oslobođenja.

Partizani su napali iz pravca parka i tom prilikom je poginuo izvesni Toša Aćimović čije je partizansko ime bilo Mećava, tako da je kasnije i jedna ulica u Barandi nazvana Mećavina. Povodom ovog događaja ustanovljen je praznik, a zašto to nije 28. ili 29. avgust kada se napad zaista i dogodio, razlog su verovatno velikogospojinski crkveni praznici zbog čega su tadašnji politički funkcioneri odlučili da se datum pomeri za jedan dan kako se socijalistički praznik ne bi poklapao i slavio kada i Velika Gospojina.

Related posts

Humanitarni koncert u Hotelu „Stari Banat“

Nikoleta Dragaš

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra “Biseri klasične muzike” u Vršcu 21. avgusta

Nikola Toadjer

Pretučen bivši fudbalski internacionalac u Pančevu!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija