25. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Zahlađenje utiče i na hronične bolesnike

PANČEVO, 27. avgust 2018. (TV Pančevo) – Još jedno naglo zahlađenje i temperatura od samo 15 stepeni i kod zdravih osoba može da prouzrokuje tegobe među kojima su najčešće glavobolja, nesanica, skok krvnog pritiska i druge tegobe. Uvek kada su nagle promene vremena u Službi Hitne pomoći bude dosta posla, jer promene utiču i na hronične bolesnike.

Svedoci smo poslednjih godina naglih promena vremena. Nema više prelaska iz proleća u leto kao ni iz jeseni u zimu. Vremenske nepogode u sred leta praćene snegom, ledom i obilnim padavinama postale su naša realnost. Promene temperature i vazdušnog pritiska utiču i na naše zdravlje i često tegobe osećaju i mladi zdravi ljudi. Tokom vikenda bilo je preko 30 stepeni a ponedeljak osvanuo sa upola manjom temperaturom i kišom.

– Nema tih prelaznih perioda i naš organizam se polako navikao, ali to ne prija ni zdravim, ni bolesnim ljudima. Pre svega mislim na kardiovakularne bolensike, astmatičare i osobe koje imaju te smanjene rezerve i ne podnose te temperaturne razlike. Očekujem da će u Hitnoj pomoći biti povećan broj pacijenata u toku ovih par dana kada je temperatura naglo pala – izjavio je dr Zoran Manasijević.

Smatra se da čak pedeset posto svetske populacije ima određene tegobe koje su vezane za nagle promene temperature.

– Uglavnom reaguju psihički bolesnici. Jutros kada ste se probudili osećate umor, smanjena vam je koncentracija, apatija, razdražljivost i promene raspoloženja, nesanice su vrlo česte. Promene temperature pogađaju prvo mozak, odnosno nervni sistem i somatske kao što je glavobolja, mučnina, vrtoglavica, bolovi u mišićima, kardiovaskularni bolesnici sa svoje strane osećaju tegobe – rekao je dr Manasijević.

Tegobe najčešće jenjavaju kada se i vreme stabilizuje, bilo da je toplo ili hladno. Nadamo se da će tako biti i ovoga puta posle i ove nagle promene temperature vazduha, jer za par dana meterolozi najavljuju povratak leta i visokih temperatura.

Related posts

Rakočević: Period nestabilnosti na Kosovu tek predstoji

Mica Milakov

Vučić i Zeman tet-a-tet,sastanak delegacija, poslovni forum

Zorana Stekovic

Zahvalnost patrijarhu Irineju

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija