12. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Proslava naseljavanja Debeljače izložbom, muzičkom večeri i čajankom

Prošli vikend bio je rezervisan za proslavu naseljavanja Debeljače. Ove godine navršava se 243 godine od naseljavanja, a prslava je organizovana od strane Doma kulture Jozef Atila i Mađarskog kulturnog centra. Takođe bila je organizovana i čajanka i to od strane Udruenja žena iz Debeljače Bulka.

Izložbom je proslava otovrena, a katalog slikara okupio je slikare amatere iz opštine Kovačica. Među autorima našli su se Pavel Povolni Juhas, Simona Terečik iz Debeljače, Ana Tot iz Padine, Emina Radevska iz Kačareva, Jan Bačur iz Padine, Slavoljub Lukin iz Idvora, Verica Tekijaški iz Crepaje, Ana Kotvašova iz Padine, Ljiljana Terečik iz Debeljače, Aleksandra Valenta iz Padine, dragan Živanović iz Debeljače i Vesna Mitić iz Crepaje. Pored ulja na platnu, akrilnih radova, Vesna Mitić je donela radove od slame.

Ukupno je bilo 12 slikara amatera, a izložbu je otvorila Tanja Bubeskov, načelnica za kulturne delatnosti opštine Kovačica. Obratila se prisutnima sa rečima da joj je drago što je u prilici da otvori ovakvu izložbu, da su slikari amateri brend opštine Kovačica i da će naša opština negovati amatersku slikarsku tradiciju i u narednom periodu.

Takođe, svi ljubitelji umetnosti i rukotvorina mogli su da pogledaju ručne radove Mađarskog centra za umetnost i kulturu, među kojima su se nalazili tradicionalni štrikani i vezeni radovi, ali i rukotvorine rađene tehnikom dekupaž.

Nakon izložbe, usledilo je muzičko veče, a narednog dana su posetioci takođe mogli da pogledaju radove slikara amatera, a zatim i da prisustvuju tradicionalnoj čajanci debeljačkog Udruženja žena Bulka.

Related posts

Zemlja Gruva 25. avgusta u Kovinu

Nikoleta Dragaš

PANČEVO : Subvencije za korišćenje gasa

Mica Milakov

U Mramorku raste najveći vetropark u Srbiji

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija