9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Igrom i pesmom kroz Crepaju

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva Sveti Sava iz Crepaje održana je tradicionalna manifestacija Igrom i pesmom kroz Crepaju.

Otpočela je defileom fijakera i folkloraša kroz mesto, a zatim je održan koncert i organizovano druženje. Ove godine KUD Sveti Sava imao je goste koji su se smenjivali na bini i to KUD Neolit iz Starčeva, KUD Branko Radičević iz Novih Banovaca i Udruženje kulture, obrazovanja i tamburaškog stvaralaštva Galium iz Ravnog sela.

Na početku koncetra folkloraši crepajačkog društva predstavili su nošnje: od banatske, preko šumadijske, bunjevačke, i mnogih drugih, a potom su se smenjivala društva i predstavila svoje ansamble, koreografije i deo repertoara.

Jedan od najlepših sastava i interpretacije bila je dečja pevačka grupa ovog kulturno-umetničkog društva, devojčice koje su pevale dodolsku pesmu za prizivanje kiše. Obučene u bele haljine, sa crvenim satenom na nadlakticama i cvećem u kosi, a pod vođstvom Jelene Ranimirov, izgledale su jedinstveno i gotovo bajkovito.

U nastavku programa ređala su se narodna kola, od Banata sve do juga Srbije, a posetioci su svako umetničko društvo nagrađivali gromoglasnim aplauzima. Kao što je i do sada bio slučaj, prostor ispred letnje bine u Crepaji bio je pun posetilaca i ljubitelja narodne pesme i igre i time je KUD Sveti Sava opravdao kvalitet i svoj rad.

Solističku izvedbu narodne pesme imala je Anđela Stojiljković koja je svojim glasom zavredila oduševljenje i odbravanje publike.

Igrom i pesmom kroz Crepaju je manifestacija koju je finansijski podržala opština Kovačica, a u ime predsednika opštine Milana Garaševića, manifestaciju je otvorila načelnica za kulturne delatnosti, Tanja Bubeskov. Ona je pozdravila sve pristune i istakla da je opština prepoznala značaj manifestacije i odobrila značajna sredstva putem projektnog finansiranja, i tako će činiti i na dalje.

KUD Sveti Sava zahvalio se svima koji su pomogli da se bina oslika logom Nikole Petkova, specijalno napravljenim za ovo kulturno-umetničko društvo, a posebno slikarima koji su kao poklon i naslikali zid na bini, i to Nenadu Stojkovu i Branislavu Simiću.

Related posts

Đorđević poseto Udruženje “Otvoreno srce sveta”

Zorana Stekovic

Bivšem predsedniku opštine Alibunar šest godina zatvora

Nikoleta Dragaš

Preletačica Marinika Tepić ne može da se prebroji, jer je sama

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija