13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Crkva u Uzdinu – spomenik kulture od izuzetnog značaja

Opština Kovačica ima osam sela, a u jednom od njih nalazi se najveći rumunski hram u Vojvodini. U pitanju je Uzdin, koji Sveti hram posvećen Svetom Georgiju krasi još od početka 19. veka.

Sveti hram u Uzdinu spada u najveće i najraskošnije hramove Rumunske pravoslavne crkve u Vojvodini. Crkva je zidana od 1801. do 1804. godine i posvećena je Svetom Georgiju.

– Crkva spada u najveće i najraskošnije hramove Rumunske pravoslavne crkve u Vojvodini. Izgrađena je u duhu baroka početkom 19. veka, kao jednobrodna građevina izdužene pravougaone osnove sa polukružnom oltarskom apsidom na istoku i zvonikom na zapadnoj strani. Crkva je dekorisana klasicističkom arhitektonskom plastikom na fasadama – izjavio je Mojse Linca, sveštenik Crkvene opštine Uzdin.

Crkva u Uzdinu pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ikonostas sa 69 ikona, uglavnom manjeg formata, oslikao je Konstantin Danil.

– Ikonostas je oslikan od 1833. do 1836. godine. Neuobičajeni raspored ikona kao i izbor tema ukazuju na uticaje ikonopisačke tradicije 18. veka. Smirene kolorističke vrednosti pastelnih boja podređene su crtežu i nesvojstvene slikarskom maniru i raskošnoj paleti Konstantina Danila. Uključujući ikone na Bogorodičinom i arhijerejskom tronu, uzdinski hram postaje najveća galerija Danilovih crkvenih slika. Zidne slike na svodovima crkve je izveo Jovan Zejku i Filip Matej 1907. i 1908. godine.

Hram je stradao u požaru 1850. godine, kada je izgoreo toranj i drvena krovna konstrukcija, pa je 1883. godine obnovljen toranj, a godinu kasnije i celokupan krov hrama.

Related posts

Više od 30.000 vakcinisanih u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Kovačica već uvela mere

Mica Milakov

Konačni rezultati završnog ispita 28. juna

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija