17. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Crkva u Uzdinu – spomenik kulture od izuzetnog značaja

Opština Kovačica ima osam sela, a u jednom od njih nalazi se najveći rumunski hram u Vojvodini. U pitanju je Uzdin, koji Sveti hram posvećen Svetom Georgiju krasi još od početka 19. veka.

Sveti hram u Uzdinu spada u najveće i najraskošnije hramove Rumunske pravoslavne crkve u Vojvodini. Crkva je zidana od 1801. do 1804. godine i posvećena je Svetom Georgiju.

– Crkva spada u najveće i najraskošnije hramove Rumunske pravoslavne crkve u Vojvodini. Izgrađena je u duhu baroka početkom 19. veka, kao jednobrodna građevina izdužene pravougaone osnove sa polukružnom oltarskom apsidom na istoku i zvonikom na zapadnoj strani. Crkva je dekorisana klasicističkom arhitektonskom plastikom na fasadama – izjavio je Mojse Linca, sveštenik Crkvene opštine Uzdin.

Crkva u Uzdinu pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ikonostas sa 69 ikona, uglavnom manjeg formata, oslikao je Konstantin Danil.

– Ikonostas je oslikan od 1833. do 1836. godine. Neuobičajeni raspored ikona kao i izbor tema ukazuju na uticaje ikonopisačke tradicije 18. veka. Smirene kolorističke vrednosti pastelnih boja podređene su crtežu i nesvojstvene slikarskom maniru i raskošnoj paleti Konstantina Danila. Uključujući ikone na Bogorodičinom i arhijerejskom tronu, uzdinski hram postaje najveća galerija Danilovih crkvenih slika. Zidne slike na svodovima crkve je izveo Jovan Zejku i Filip Matej 1907. i 1908. godine.

Hram je stradao u požaru 1850. godine, kada je izgoreo toranj i drvena krovna konstrukcija, pa je 1883. godine obnovljen toranj, a godinu kasnije i celokupan krov hrama.

Related posts

PREDSEDNIK VUČIĆ U OPOVU : INVESTITOR ZA OPOVO! ZAVRŠAVAMO PUT DO DEBELJAČE I RADIMO AUTOPUT BG-ZR. POLITIKA VEŠALA NIKAD NEĆE POBEDITI

Mica Milakov

Sajam zapošljavanja 8. maja u Pančevu

Zorana Stekovic

U Vršcu počelo jesenje uređenje grada

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija