27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Padinska gulašijada okupila vrsne gastronome, a tortijada sladokusce

U Padini je u okviru obeležavanja Dana Padine, tačnije 212 godina od naseljavanja Padine, organizovana Gulašijada, Tortijada i vašar rukotvorina.

Dana 19. avgusta Sportski centar Dolina bio je pun posetilaca, takmičara i turista, a domaćini su se potrudili da sve protekne u najboljem redu. U parku se kuvao gulaš, a brojne ekipe bile su spremne na jaku konkurenciju. Udruženje žena iz Padine pravilo je torte, kao što to čine svake godine, a oni najstrpljiviji i najuproniji, ali i najbrži, uspeli su da dođu do željenog parčeta.

Konkurencija u oba takmičarska dela, ocenjivale su se torte i gulaš, je bila jaka o čemu svedoči i stručni žiri. Tortijada je takođe bila i prodajnog karaktera, pa su torte brzo nestale, kako kaže Elenka Hanjik iz Udruženja žena iz Padine, za dvadesetak minuta!

Pobedničke pehare i medalje uturčio je predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević.

Pored ove dve manifestacije, organizovan je i vašar rukotvorina, domaćih proizvoda i amaterske umetnosti u organizaciji CKST iz Padine. Među trgovcima našle su se vešte domaćice, ali i umetnice. Različiti ukrasni predmeti mogli su se naći na tezgama, a bilo je i onih izrađenih pomoću dekupaž tehnike, koji su i privukli najviše pažnje.

Istog dana od 17 časova otvorena je zajednička izložba slikara iz Padine i Kovačice u organizaciji Udruženja likovnih umetnika Žeđ. Kulturno umetnički program takođe je bio priređen i to u okviru programa Amateri svome selu i to u okviru Doma kulture Mihal Babinka iz Padine. Veselje je do kasnih sati je potrajalo uz muzičke taktove slovačke narodne muzike u izvođenju grupe Duga iz Aradca.

Related posts

Crepajački ekolozi animiraju najmlađe i podiže ekološku svest

Nikoleta Dragaš

Polaganjem venaca odata počast oslobodiocima od fašizma na Trgu ruskih kadeta u Beloj Crkvi

Nikola Toadjer

Sramotno je Nenada Živkovića predstavljati kao novinara

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija