13. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije

IZLOŽBA “SLOVAČKA LEPOTA” PUTUJE U BRATISLAVU ZA DAN USTAVNOSTI SLOVAČKE REPUBLIKE

PANČEVO, 28. avgust 2018. (TV Pančevo) – Ekluzivna izložba umetničkih fotografija Slovačka lepota, dvojice autora Pavel Surovog i Branislava Kokavca biće svečano otvorena 1. septebra u Galeriji zapadna terasa Bratislavskog zamka za dan ustavnosti Slovačke republike. Organizatorom izložbe je Kulturni centar Kisač i Parlament Slovačke Republike uz finacijsku pomoć Grada Novog Sada i Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture. Izložbu će otvoriti njegova ekslencija predsednik parlamenta Andrej Danko a ovom prilikom će biti upriličeno i svečano krštenje kapitalne knjige Slovačka lepota. Ovo je po prvi put da neko iz Srbije izlaže na najlukruativnijem mestu na Bratislavskom zamku (radi se o dvorcu Marije terezije kde je ona bila krunisana i leti provodila vreme). Izložbi će prisustovaće brojni funkcioneri Slovačke republike kao i Republike Srbije.

Materijal, sakupljen u ekluzivnom projektu Slovačka lepota, poštuje sve istorijske, kulturne, identitetske, emocionalne, ali i estetske slojeve tradicionalnih odevnih predmeta. Lepota i slojevita narativnost tradicionalne nošnje vojvođanskih Slovaka upravo ovim načinom postaje vidljiva i čitljiva. Autori dugogodišnjeg projekta “Slovačka lepota” su dvojica Kisačana – mentor celokupnog projekta Pavela Surovog koji je ujedno i idejni tvorac Festivala slovačke narodne nošnje Slovaka u Srbiji i fotograf a Branislav Kokavec koji su na nov način konfrontirali tradicionalno i moderno, a sve definisano lepotom mladih devojaka..

Izložba predstavlja nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog, uobličen umetničkom fotografijom, govori o životu Slovaka, kao put u vremenu kroz prostor, kroz život. Cilj ove izložbe je prikazati u novoj formi lepotu mladih slovakinja i lepotu narodnih nošnji koje su bile moderne u periodu izmedju dva svetska rata. Autori su na ovaj način konfrontirali tradicionalno i moderno u novoj formi t.j. slovačkoj lepoti.

Related posts

Gužva na Urološkom odeljenju

Jasmina Petkovic

Igor Jurić u “Licu nacije”: Žrtvama neophodno pružiti podršku

Vanja Vićentić

Sahranjen Milan “Steva” Bokšan

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija