4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Delegacija Kovina u bratskom Rackeveu

Povodom nacionalnog praznika Republike Mađarske, 20. avgusta, a na poziv gradonačelnika Rackevea (Srpskog Kovina) Jožefa Sadaija, delegacija opštine Kovin boravila je u gradu -pobratimu i prisustvovala svečanoj proslavi.

Predstavnici ove opštine bili su pomoćnik predsednice Nemanja Vujasinović, zamenik predsednika Skupštine opštine Kovin, Imre Čoti i direktorka Turističke organizacije opštine Kovin, Divna Kirilov. U umetničkom delu svečanosti dostojno su nas predstavili „Kovinski Bećari“ (svaki od gradova pobratima iz Srbije, Slovačke, Rumunije…imao je svoje kulutrne poslenike).

Tokom trodnevnog boravka, u obilazak je bila uključena i poseta rodnoj kući Šandora Petefija (u Kiškerešu), a domaćini su gostima organizovali i plovidbu Dunavom, regatu i vatromet.
Podsetimo, Kovin i Rackeve su pobratimi od 1996. godine, kada je potpisana i povelja o bratimljenju Skorenovca i Lovre – naselja sa pretežno mađarskim življem u opštini Kovin i naselja sa pretežno srpskim življem na području Srpskog Kovina.

Srpski Kovin (mađ. Rackeve) je mesto u Mađarskoj , na ostrvu Čepel, 40 km južno od Budimpešte, obuhvata još osam naselja na levoj obali Dunava. Jedno od njih je i mesto Lovra, karakteristično po većinskom broju stanovnika srpskog porekla, koji predstavljaju i najveću zajednicu Srba u celoj Mađarskoj.

Mesto sa svega oko 10 hiljada stanovnika prigradskom železnicom spojeno je sa Budimpeštom, ima pristanište, četiri osnovne škole, gimnaziju, muzičku školu, biblioteku, bioskop i muzej.
Glavne znamenitosti su pravoslavna, protestantska i rimokatolička crkva, kao i dvorac Eugena Savojskog. Srpska pravoslavna crkva datira iz 15. veka i jedina je srpska crkva izgrađena u čistom gotskom stilu.

Related posts

5. maj Međunarodni dan babica – potreba da se još jednom zahvalimo zdravstvenim radnicma

Zorana Stekovic

Turnir u basketu „3 na 3“ u Železničkom parku

Nikoleta Dragaš

Padinke imale najlepši štand, Bulke najukusniji dezert, a Rozalija najbrža!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija