24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Delegacija Kovina u bratskom Rackeveu

Povodom nacionalnog praznika Republike Mađarske, 20. avgusta, a na poziv gradonačelnika Rackevea (Srpskog Kovina) Jožefa Sadaija, delegacija opštine Kovin boravila je u gradu -pobratimu i prisustvovala svečanoj proslavi.

Predstavnici ove opštine bili su pomoćnik predsednice Nemanja Vujasinović, zamenik predsednika Skupštine opštine Kovin, Imre Čoti i direktorka Turističke organizacije opštine Kovin, Divna Kirilov. U umetničkom delu svečanosti dostojno su nas predstavili „Kovinski Bećari“ (svaki od gradova pobratima iz Srbije, Slovačke, Rumunije…imao je svoje kulutrne poslenike).

Tokom trodnevnog boravka, u obilazak je bila uključena i poseta rodnoj kući Šandora Petefija (u Kiškerešu), a domaćini su gostima organizovali i plovidbu Dunavom, regatu i vatromet.
Podsetimo, Kovin i Rackeve su pobratimi od 1996. godine, kada je potpisana i povelja o bratimljenju Skorenovca i Lovre – naselja sa pretežno mađarskim življem u opštini Kovin i naselja sa pretežno srpskim življem na području Srpskog Kovina.

Srpski Kovin (mađ. Rackeve) je mesto u Mađarskoj , na ostrvu Čepel, 40 km južno od Budimpešte, obuhvata još osam naselja na levoj obali Dunava. Jedno od njih je i mesto Lovra, karakteristično po većinskom broju stanovnika srpskog porekla, koji predstavljaju i najveću zajednicu Srba u celoj Mađarskoj.

Mesto sa svega oko 10 hiljada stanovnika prigradskom železnicom spojeno je sa Budimpeštom, ima pristanište, četiri osnovne škole, gimnaziju, muzičku školu, biblioteku, bioskop i muzej.
Glavne znamenitosti su pravoslavna, protestantska i rimokatolička crkva, kao i dvorac Eugena Savojskog. Srpska pravoslavna crkva datira iz 15. veka i jedina je srpska crkva izgrađena u čistom gotskom stilu.

Related posts

Jesenja turneja ansambla vršačkog NP “Sterija”

Nikoleta Dragaš

Pavlov: Bez naplate parkinga u toku vanrednog stanja

Jasmina Petkovic

Treće pojačanje za” Železničar”

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija