18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Alibunar Južni Banat

Bivšem predsedniku opštine Alibunar šest godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu izrekao je novu, drugostepenu presudu kojom je na šest godina zatvora osudio bivšeg predsednika opštine Alibunar Danijela Kišmartona zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Drugostepenom presudom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Pančevu, kojom je Danijel Kišmarton bio oslobođen za jedno delo zloupotrebe službenog položaja, a za drugo osuđen na tri godine zatvora.

Apelacioni sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina, u koju mu je uračunata i ranije izrečena kazna od tri godine godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Takođe, ovom presudom Kišmarton je obavezan da opštini Alibunar isplati naknadu štete od od 1,35 miliona dinara, dok je u preostalom delu imovinsko-pravnog zahteva za naknadu štete opština Alibunar upućena na parnicu.

Sud je u odluci napomenuo da je protiv ove presude dozvoljena žalba u trećem stepenu.

Treći stepen Apelacionog suda je već jednom ukidao drugostepenu osuđujuću presudu i vraćao je na ponovno odlučivanje, a sada je doneta nova odluka.

Zbog čega je sve osuđen Kišmarton

Kišmarton je osuđen jer je od 1. do 5. oktobra 2010. godine, u Alibunaru, kao predsednik opštine naložio trošenje iznosa od 5.600.000 dinara koje je Komesarijat za izbeglice uplatio na poseban podračun opštine za nabavku građevinskog materijala namenjenog poboljšanju života interno raseljenih lica i za pomoć porodicama izbeglih i interno raseljenih lica u ekonomskom osnaživanju i osamostaljivanju.

Takođe je osuđen jer je od 1. decembra 2010. godine do 1. oktobra 2011. godine, u Alibunaru i Vladimirovcu, iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavio sebi imovinsku korist u iznosu od 214.444 dinara.

To je učinio tako što je u ime opštine Alibunar organizovao izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji poslovnog prostora u Vladimirovcu na lokalu “Centar 2” bez prethodno sprovedenog postupka javnih nabavki i pribavljanja projektno tehničke dokumentacije i odobrenja za izgradnju, kao i bez zaključenog ugovora sa izvođačem radova.

U presudi se navodi i da je Kišmarton osuđen jer je preduzeću “O” iz Vršca na osnovu ugovora o čišćenju snega sa kolovoza i parkirališta isplatio iznos od 1.353.848,20 dinara na štetu opštine, jer radovi nisu izvedeni.

Olakšavajuće i otežavajuće okolnosti

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je, odlučujući o vrsti i visini kazne, od olakšavajućih okolnosti cenio njegovu porodičnost, narušeno zdravstveno stanje i činjenicu da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bio osuđivan.

Za otežavajuću okolnost uzeo je to što je pri izvršenju krivičnog dela zloupotrebio funkciju predsednika opštine.

Kišmarton je funkciju, navodi sud, umesto da je vrši na stručan, pošten i odgovoran način, grubo zloupotrebljavao između ostalog i na račun najugroženije kategorije stanovništva.

Na taj način prouzrokovao je dalekosežne posledice koje se ogledaju u činjenici da opština Alibunar u narednom periodu upravo zbog učinjenih nepravilnosti u dodeli sredstava izbeglim i raseljenim licima neće moći da aplicira i ostvari pravo na dodelu pomoći toj kategoriji stanovništva, zaključio je Apelacioni sud.

Related posts

Volonteri Crvenog krsta najčešće žene

Vanja Vićentić

Jeleni ponovo na Vršačkim planinama

Katarina Popović

Južni Banat: 261 osoba pozitivna na Covid-19

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija