17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Plandište

Najveći praznik za Lečane

U opštini Plandište, najviše mesnih i hramovnih slava slavi se upravo u avgustu. Tako je Stari Lec, proslavio Preobraženje gospodnje. Toga dana, veliki broj Lečana koji više ne žive u Starom Lecu ,dolaze i prisutvuju Liturgiji.

ove godine, porta crkve Preobraženja Gospodnjeg bila je puna gostiju i ove godine, nešto manje korisnika Doma za duševo obolela lica u Starom Lecu koji redovno , na dan Hramovne slave dolaze na ispovest i pričešće.
Liturgiju je služio mesni paroh Sinša Lakičin. Ovogodišnji kum slave u Starom Lecu bio je Bojan Mihićiz Vršca. Kumstvo za naredni godinu preuzeo je Dušan Krstić iz Beograda. Oba kuma poreklom su iz Starog Leca.
Oduvek mi je bila želja da budem kum u crkvi za Preobraženje jer se na ovaj dan svi mi, koji smo poreklom iz Starog Leca , okupljamo u Lecu i unapred radujemo susretu i druženju. Iako sam sam odrastao i živeo u Vršcu, svako leto sam provodio u Lecu, kod babe i dede gde sam stekao prijatelje i zbog toga se iosećam pravim Lečaninom – rekao je ovogodišnji kum , Bojan Mihić.

I ove godine je Savet Mesne zajednice, na čelu sa predsednikom Milorada Novakovića Makse pripremio slavsku trpezu za goste, zvanice i meštane. Jedan od gostiju bio je i predsednik opštine Plandišpe, Jovan Repac kao i direktor JP „Polet“Plandište, Milan Selaković.

U okviru proslave mesne slave, Preobraženja, Mesna zajednica Stari Lec je organizovala tradicionalni turnir u malom fudbalu za pionire na kojem su, pored ekipe domaćina učestvovale i ekipe FK Janošik iz Janošika, FK Mladost iz Velike Grede, OFK Plandište iz Plandišta i domaćini, fudbaleri juniori iz Starog Leca. Vojin Lazarević, proslavljeni igrač i trener FK Crvena zvezda iz Beograda svim ekipama je uručio pehare. Zahvalnice je uručio Goran Donevski, zamenik predsednika Opštine koji je prisustvovao Turniru koji polako postaje trdicija povodom Probraženja, što i jeste želja organizatora, odnosno domaćina. Nakon Turnira, za svu decu, igrače i najvijače, domaćini su obezbedili posuluženje. Ove godine, kompletan Turnir pratile su kamere SOS kanala.

Related posts

Topla zima pogoduje pčelama

Jasmina Petkovic

U Kovačici održana manifestacija “Dečja svadba” starih slovačkih običaja

Bojana Kecic

Huligani Vuka Jeremića uništavaju javnu imovinu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija