5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Na graničnom prelazu Vatin i dalje na snazi pojačana kontrola putničkog prometa

Na graničnom prelazu Vatin kao i svim ostalim prelazima ka susednoj Rumuniji, zbog rizika da se afrička kuga ne proširi iz Rumunije u Srbiju, godinu dana su na snazi pojačane mere kontrole unošenja proizvoda na bazi svinjskog mesa.

– Na snazi je zabrana uvoza i tranzita svinja i proizvoda od mesa, a takođe i pojačana kontrola putničkog prometa u kojem nije dozvoljeno unošenje bilo kakvih proizvoda koji su na bazi svinjskog mesa. Striktna kontrola podrazumeva da se ne dozvoljava unošenje čak ni sendviča, koji bi putnici nosili sa sobom. Mogućnost postoji za proizvode koji su prošli termičku obradu preko 80 stepeni Celzijusa i radi se o konzerviranoj hrani. Sve drugo nije dozvoljeno da se unosi, kaže za RTV, koordinator poslova carinarnice Vršac, Jovica Nikolajev.

S obzirom na to da se susedi Rumuni dugo već bore se sa afričkom kugom, zaraznom bolešću koja napada svinje, kao i zbog boljazni da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti.
Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabležen ni jedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti.
Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine čine sve kako bi se širenje zaraze sprečilo u našoj zemlji.
Zato su obrazovana četiri regionalna krizna centra, koja svakodnevno vrše nadzor dviljih i domaćih svinja. S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.

Related posts

Sporazum Grada Pančeva i mladih istraživača

Mica Milakov

Preminula legenda boksa Karolj Lajko

Branislava Grčić

RTS: Žene u Hajdučici bore se da ožive selo

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija